Чаплинова ћерка каријеру почела у Србији

Џералдина Чаплин, најстарија ћерка филмске иконе Чарлија Чаплина је у каријери, која траје шест деценија, снимила близу 160 филмова. Неуморна, глуми на три језика: енглеском, француском и шпанском. Нема омиљену улогу, свака нова јој је драга баш као и она у најновијем филму „Свете звери“ премијерно приказаном на Берлиналу. У ексклузивном интервјуу за РТС открила је да почетке своје каријере везује за Србију.

Филмографија харизматичне Џералдине Чаплин, испуњена је насловима које потписују највећа редитељска имена од Дејвида Лина, Роберта Алтмана, до Мартина Скорсезеа. Посветила је живот глумачкој каријери започетој још почетком педесетих година прошлог века, играла је у остварењу Светлост позорнице свог великог оца, освојила неколико номинација за награду Златни глобус у култним филмовима Доктор Живаго и Нешвил, као и у Чаплину. Неуморна Џералдина, наставља да снима још два нова пројекта.

Пре него што се камера укључила рекли сте ми да глумачке почетке везујете за Србију?

- Мислим да је то било 1966. године. То је био филм који се звао Ићи ћемо у град и снимљен је у Новом Саду. И дуго сам тамо боравила и фантастично сам се провела. Много ми се допало. И научила сам много... Mогла сам да се изразим тако да ме разумеју док говорим српски језик.

За разлику од вашег оца, легендарног комичара, имали сте моћне озбиљне улоге у енглеским, француским и шпанским филмовима. Да ли сте током каријере функционисали у оквиру своје зоне удобности?

- Не знам. Не сећам се баш. Вероватно. Мада, никад нисам имала осећај да је то зона удобности, већ је то више био и још увек је тежак рад.

У којој мери вам је презиме Чаплин помогло или одмогло у каријери?

- Помогло ми је двеста одсто, десет хиљада одсто. Једноставно, отвара свака врата. Име Чаплин је дивно, он је мој херој. Мала скитница је мој херој. И сви су га волели, а то је тако важно. У свему ми је помогло презиме које носим.

Радили сте с много истакнутих аутора. Шта је пресудно да прихватите улогу, када вам је редитељ понуди?

- Најважнији је редитељ. Ако ми се допадне, радићу било шта, нећу ни да читам сценарио. Ако га не знам, волим да прочитам сценарио, па да га упознам и да схватим везу између њега и сценарија, а онда буде или да или не. И то се одмах деси.

У којој мери је улога супруге доктора Живага у филму Дејвида Лина променила ваш живот и каријеру?

- Потпуно. Од глумице која се пробија, а ћерка је Чарлија Чаплина, постала сам неко. Мада, тај филм тада није био хит. Добио је врло лоше критике и није добро прошао, што је много потресло Дејвида Линча. С временом је то постао филмски класик. Људи су ми на улици говорили: „Јао Доктор Живаго - то је омиљени филм моје маме“! Сада ми кажу: „То је омиљени филм моје бабе“! Али, једно је сигурно - сви увек помињу Доктора Живага.

Скоро сто шездесет улога на различитим континентима. Тренутно највише радите у Латинској Америци. Да ли вам понекад недостаје рад у Холивуду И да ли имате жељу да се вратите?

- Никад нисам тамо живела. У Холиувуду сам снимала са Алтманом и много ми се допало. Мислим да је Холивуд вероватно сјајно место када си „запослени“ глумац. Али ако немаш посла, сигурно је страшно депресивно боравити тамо. Осим тога, не умем да возим, што је велик проблем у Лос Анђелесу. Али не, не недостаје ми.

Имате ли неке омиљене улоге?

- Свака наредна улога ми је омиљена. Не знам која ће следећа бити, али следећа увек буде драга. Не размишљам много о прошлости. Волим да гледам Алтманов Нешвил и често га погледам јер ме засмејава. То је тако добар филм. Волим да гледам и Змију у недрима Карлоса Сауре и Сети се мог имена Алана Рудолфа.... Има много филмова у којима сам играла који ми се баш допадају.

Да ли знате да је Чаплинов штап још увек у Београду, у Југословенској кинотеци?

- Невероватно. Замислите ви то! Не, то нисам знала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво