О „Борилачком клубу“ се не прича

„Прво правило борилачког клуба: о борилачком клубу се не прича“. Тако каже књига Чака Паланика, тако каже и филмска адаптација Дејвида Финчера, али ја сада ипак хоћу да причам о „Борилачком клубу“.

Млада глумачка екипа студија „Центар“ у децембру прошле године, у Дому омладине дала је своје виђење Борилачког кулба. Гледала сам филм пре неколико година и морам признати да много тога нисам разумела. Приликом гледања представе и даље много тога нисам разумела. Зато сам решила да попричам са глумцима Немањом Станковићем, студентом треће године глуме на ФДУ и Страхињом Миљковићем, коме је ово прво искуство на сцени.

Представа је мрачна, и многи одрасли би вероватно рекли да није за нас „децу“. Страхиња је потврдио да је било пар сцена које су и њему изазивале језу, које су како каже: „тешке за прогутати и разумети.“

„Ова прича говори, између осталог, о многим замкама на које можемо наићи у процесу одрастања“, сматра Немања, додајући да су је они тако и разумели – као начин да кроз позориште подстакну младе на размишљање о тим темама.

Обојица су истакли да је повезивање са ликовима овог дела било изузетно тешко. 

„У процесу рада на лику неопходно је наћи личне мотиве који нас покрећу, тако да је моје повезивање са ликом ТД, ког тумачим, било неизбежно. ТД и ја се разликујемо по томе што је он пребродио много више недаћа у животу него ја. Много тога о њему нисам разумео, али уз довољно истраживања сам успео“, објашњава Немања.

Борилачки клуб је једна у низу представа студија „Центар“ која се бави провокативним темама, али њима настоји да подстакне критичко мишљење младих, и размишљање о темама о којима треба причати.

Зато, упркос забрани аутора, хоћемо да причамо о Борилачком клубу, јер ћемо га једино тако боље разумети. Представа се поново даје у Дому омладине од марта, а до тада пратите емисију Промаја, уколико вас занимају и друге теме о којима  „не треба причати“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво