„Шавови“ са Берлинала стижу на Фест

Филм „Шавови“ српског редитеља Мирослава Терзића део је званичног програма 69. Берлинала – Панорама. Светској премијери која је управо у току, претходило је представљање ауторске екипе медијима.

Берлинале, један од најангажованијих фестивала и право место за светску премијеру „Шавова“, социјалне драме са елементима трилера, као и за тему која корене вуче из времена бивше Југославије.

Прича о крађи беба из породилишта, о лажним смртима, о њиховој продаји, о превареним мајкама и уништеним породицама, о покиданим шавовима, подстакла је Мирослава Терзића да по истинитој причи, после 14 година истраживања, минималистичким редитељским приступом сними филм препознатљиве источноевропске иконографије.

Као најзначајнији и препознатљив аспект филма „Шавови“, редитељ издваја емоцију жене која је храбра и достојанствена. Мала жена која се бори да докаже истину и која верује у ту истину до краја.

На представљање филма у Берлин су, осим редитеља, стигли и сценаристкиња Елма Татарагић, продуцент Уликс Фехмију, као и део глумачке екипе предвођен Снежаном Богдановић, која има главну улогу мајке, која верује да је после 20 година борбе успела да пронађе несталог сина који живи са новом породицом у околини Београда.

Истинита прича жене, која се епизодно појављује у филму, преточена је у отелотворење њеног лика без много дијалога, поверена главној глумици, о којој она каже: „Упознала сам ту жену. Имала сам једну велику одговорност према њој. Хтела сам да испричам њену причу онакву каква јесте. Онакву како је она види. Хтела сам да ми она поверује.“

После светске премијере на 69. Берлиналу у угледном званичном програму Панорама, филм „Шавови“ Мирослава Терзића стиже на 47. Фест, где ће се у програму „Српски филм“ такмичити за награду „Београдски победник“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара