Филмови са Берлинала на Фесту

Публика Феста имаће прилику да међу првима у свету погледа неколико остварења, одмах након премијере на престижном Берлинском фестивалу који је почео у четвртак.

У Главном такмичарском програму приказује се филм Био сам код куће Ангеле Шанелец, који је рађен у копродукцији са Србијом, те ће се тако и на Фесту такмичити за „Београдског победника“ у програму „Српски филм (Србија и пријатељи)“. 

Филм, чији је директор фотографије Иван Марковић, говори о самохраној мајци чији млади син нестаје на недељу дана, а затим се враћа без икаквог објашњења, иако и мајка и његови учитељи мисле да је нестанак узрокован траумом због губитка оца. 

У трци за „Златног медведа“ је и нови, 18. филм Франсоа Озона, Милошћу Божјом

Заснован је на истинитом скандалу сексуалног злостављања у католичкој цркви, филм говори о тројици средовечних мушкараца који одлуче да се суоче са свештеником који их је злостављао као младе. 

У програму „Панорама“ светску премијеру имаће српски филм Шавови Мирослава Терзића. 

Описан као мешавина мелодраме и трилера, филм говори о крађи беба и заснован је на истинитој исповести једне кројачице из Београда која сумња да јој је пре много година беба украдена из породилишта и дата на усвајање. 

У главном програму ван конкуренције биће приказан филм Човек без сенке Адама Мекеја, који је и један од фаворита за Оскара са чак осам номинација, а говори о бившем америчком потпредседнику Дику Чејнију кога тумачи Кристијан Бејл.

У програму „Лола ат Берлинале“, у коме се приказују најбољи немачки филмови, нашао се Брусхалтер који се на Фесту приказује у Главном такмичарском програму.

Немачки редитељ Веит Хелмер стоји иза ове неме поетске комедије о азербејџанском машиновођи чији воз случајно откида плави чипкани грудњак са жице за веш, а он се затим упушта у авантуру да пронађе његову власницу. Главну улогу тумачи Предраг Мики Манојловић.

Филмови са прошлогодишњег Берлинала

На Фесту ће бити и неколико наслова који су премијерно приказани на прошлогодишњем Берлиналу.

Не брини, неће он далеко стићи је нови филм култног редитеља Гаса ван Санта, горко-слатка комедија о параплегичару који проналази излаз из безнадежне ситуације кроз цртање црнохуморних, политички некоректних стрипова. 

На репертоару ће се наћи и филм Лимунада који говори о младој Румунки која се суочава са тешкоћама у покушају да изгради нови живот у Америци, филм је румунске редитељке Јоане Уруичару, која је ове године члан жирија Фестовог Главног такмичарског програма. 

Публика Феста моћи ће да погледа и филм Три дана у Киброну редитељке Емили Атеф, који говори о глумици Роми Шнајдер и три дана током којих је кроз редак интервју и фото сесију оголила своју душу.

Берлински филмски фестивал, 69. по реду, траје до 17. фебруара, док ће се 47. Фест одржати од 22. фебруара до 3. марта.

број коментара 0 Пошаљи коментар