РТС-ов документарац „Србољуб и Хрвоје“ пред хрватском публиком

У Загребу је премијерно приказан филм „Србољуб и Хрвоје“ нашег новинара Милоша Милића у продукцији РТС-а, а који су наши гледаоци могли да виде у децембру. Филм је снимљен у Немачкој, а говори о људима који су постали најбољи пријатељи, иако их је у животу скоро све раздвајало. Пројекција је одржана у најстаријем удружењу Срба у Хрватској и привукла је бројну публику и новинаре.

Први пут заједно из Минхена у Загреб стигли су Србољуб и Хрвоје. Загребачка публика у 60-минутном документарцу чула је шта их је то у животу раздвајало, а шта их је спојило. Утисци су углавном једногласни: жалосно је да морамо емигрирати да би се састали.

И за организатора филма и за аутора исто питање - могу ли овакве приче да помогну региону да се помири?

Организатор пројекције филма Србољуб и Хрвоје у Загребу, новинар Саша Косанић каже да сада постоји и материјални доказ о томе да изван ових простора, изван брдовитог Балкана постоје Хрвати и Срби који се не мрзе.

„Да видимо и тај феномен. Је ли то могуће, како је то могуће? Што с тим људима није у реду? Зашто се не мрзе као што се ми мрзимо овдје и да видимо у чему је проблем с њима, па да можда ту грешку отклонимо да се можемо мрзити. Шалу на страну, дакле то је феномен зашто људи када пређу границу наше бивше Југославије, зашто се одједном почињу понашати нормално“, наглашава Косанић.    

„Кад сам почео да радим филм многи са којима сам причао су ми говорили да оваквих судбина има да то није ништа необично. И није ништа необично да неко на овим просторима у животу буде избеглица, да неко на другој страни буде добровољац и да на крају оду хиљадама километара далеко од својих земаља. И иза себе оставе сав пртљаг који су им други деценијама стављали на леђа. И онда су урадили нешто за шта се по региону троше десетине хиљада евра, а то је да су без икаквих школа и курсева за помирење они заправо профункционисали на најљудскијем могућем нивоу“, објаснио је аутор филма и новинар РТС-а Милош Милић.

Филм Србољуб и Хрвоје екипа РТС-а снимала је три месеца на четири локације. Од децембра га је погледало више од милион људи.

Остали аутори: Ана Шувалија Пешић
број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 06. феб 2019, 10:19) - anonymous [нерегистровани]

Bre

A sta je to bre "srbijansko" sto tebi nedostaje, kad posecujes ovu stranicu i ovde ostsvljas komentare?

(среда, 06. феб 2019, 09:49) - anonymous [нерегистровани]

dakle

nismo srbijanci već srbi

(среда, 06. феб 2019, 08:58) - Vienna [нерегистровани]

Privrednik

Najstarije udruzenje Srba ima ime- "Privrednik".

(среда, 06. феб 2019, 08:07) - anonymous [нерегистровани]

smijesno

zasto Srbi uvijek placu za Hrvatima, imaju li srbijanci imalo dostojanstva ?

(среда, 06. феб 2019, 02:46) - anonymous [нерегистровани]

Али где

Приказан у Загребу, али у Удружењу Срба. Нису остали тамо луди да се купају у југословенству као ми овде.

(уторак, 05. феб 2019, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

Pa sad

''Projekcija je održana u najstarijem udruženju Srba u Hrvatskoj '' A ja se ponadao na HRT-u ili bar na TV NOVA.

(уторак, 05. феб 2019, 21:59) - andra [нерегистровани]

Cudno

Pa sta je cudno. Politika zavadi pa vladaj je aktuelna na balkanu.