Америка обележава 80 година филма „Прохујало са вихором“

Холивуд је одлучио да свечано обележи осам деценија од премијере филма „Прохијало са вихором“, тако што ће га 28. фебруара приказивати у свим градовима који имају биоскопске сале, пише „Њујорк тајмс“. Пошто је то радни дан филм ће бити још једном на репертоару широм САД 3. марта.

Легендарни филм, снимљен према истоименом роману Маргарет Мичел, освојио је осам Оскара, а био је номинован за још пет и, ако се обрачуна приход који је остварио 1939. године према актуелној вредности долара, то је филм који је зарадио 3.785.107.801 долара, што га чини најкомерцијалнијим у историји америчке седме уметности.

Филм је 1982. године укључен, због свог културног значаја у „државни филмски регистар САД“ док га је Амерички филмски институт уврстио на листу 100 година 100 филмова.

Прохујало с вихором (Gone With the Wind) режирао је Виктор Флеминг који је тек на половини снимања филма ангажовао енглеску глумицу Вивијан Ли да игра јунакињу Скарлет О'Хару.

Иначе пре ње је најозбиљнија кандидаткиња била Полет Годар.

Партнер харизматичне Вивијан био је Клерк Гебл, пошто је Гари Купер одбио да игра Рета Батлера. Купер је тада изјавио да ће то бити: „Највећи неуспех у историји Холивуда“.

За улогу Скарлет пријавило је 1.400 глумица, па и Оливија де Хевиленд, која је ипак добила важну улогу Мелани. Оливија је једна од ретких живих чланова екипе филма и има 102 године.

Филм је почео да режира Џорџ Кјукор, снимио је 17 минута, али је напустио филм јер је сматрао да сценарио „не функционише како треба“.

Хети Мек Данијел је била прва црна глумица која је била номинована за Оскара, који је и добила за најбољу женску споредну улогу Скарлетине дадиље Меми.

Прва верзија филма је трајала више од четири и по сата, а касније је скраћена за 48 минута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво