Седми Фестивал европског филма стигао и у Београд

У ЕУ инфо центру у Београду, након гостовања у 14 градова Србије, у току је седми Фестивал европског филма. На програму је 27 играних, документарних и краткометражних филмова, а пројекције су бесплатне.

Мото манифестације, која је почела у мају прошле године у Зајечару, је „Наше наслеђе: Где прошлост сусреће будућност“, са циљем да се европска културна баштина истражи и открије кроз филмску уметност.

„За овај Фестивал 20 чланица Европске уније уступило је своје одличне филмове. Срећни смо што је до сада широм Србије више од 6.000 људи присуствовало пројекцијама и што ће у току ове недеље публика у Београду моћи да види најбоље европске филмове“, каже Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Кампању промоције културног наслеђа покренули су ЕУ инфо центар и Мрежа културних центара Европске уније. Акценат је на филмовима који долазе из земаља у којима се доста улаже у седму уметност и који обрађују различите епохе, од 18. века, преко наслеђа комунизма до проблема данашњице.

„За нас је ово веома значајан тренутак, јер Румунија први пут председава Европској унији, али и зато што се румунска кинематографија у протеклих 15 година успешно вратила на европску сцену. Препознали смо моћ културе која нас спаја и то је један од наших приоритета“, истакла је амбасадорка Румуније Оана Кристина Попа.

У документарним филмовима културно наслеђе је сагледано кроз музику Старог континента, фудбал и заоставштину једног од највећих филмских редитеља Ингмара Бергмана. Фестивал ће у петак затворити Друга страна наде, Акија Каурисмакија, добитника Сребрног медведа у Берлину, за најбољу режију.

Остали аутори: Марко Рајковић
број коментара 0 Пошаљи коментар