Касел за РТС: Волим ликове који се боре за опстанак

На предстојећем 47. београдском Фесту, премијерно ће бити приказани неки од најуспешнијих француских филмова. Ексклузивно за РТС, „Црну реку“ и „Верног човека“ представљају глумачке звезде, Венсан Касел и Летиција Каста.

Када је пре 20 година остварила глумачки деби у најскупљем француском филму у историји Астерикс и Обеликс против Цезара, мало ко је сматрао да ће тадашњи супермодел Летиција Каста остати у глумачком послу.

Ипак, нанизала је приличан број улога – играла је Брижит Бардо у филму о Сержу Гејнзбуру, љубавницу Ричарда Гира у Арбитражи. Најновију улогу остварила је у Верном човеку свог животног партнера, редитеља Луија Гарела.

У филму Веран човек игра Маријану, па се намеће питање да ли постоји нека веза са тиме што је Каста 2000. године изабрана да буде модел за бисту Маријане, која је алегорични симбол Француске.

„Мислим да се редитељ није тога сетио. Не знам шта да кажем, не осећам се као да се свако јутро будим са заставом... Трудим се да будем своја као жена и да радим оно о чему сањам, да налазим своју еманципацију сваког дана“, каже Каста.

Најуспешнији француски глумац данашњице Венсан Касел, чија харизма успева да засени неретко клишеизиране сценарије има нови филм – криминалистички трилер рађен у духу филм ноара Црна река, редитеља Ерика Зонке, у којем глуми разочараног полицијског командира.

На питање зашто често глуми ликове у насилним срединама, француски глумац објашњава да драму обично прати насиље.

„Нисам баш, да кажемо, комичар. Волим понекад да глумим у комедијама, али то ми није специјалност. Ликови о којима говорите су стварни. Начин на који морају да се боре са собом, да се боре за опстанак, то је оно што желим да видим на екрану, па зато и прихватам такве улоге“, истиче Касел.

Упркос томе што је година за нама далеко од ранијих успеха, француска кинематографија и даље може да се похвали резултатима на биоскопским благајнама широм света, посебно када је реч о комедијама. Предводи их филм И то је живот, који се са успехом приказивао у српским биоскпима.

Остали аутори: Сандра Перовић
број коментара 0 Пошаљи коментар