Ни ове године нема жена номинованих за Оскара за режију

Номинације за престижну филмску награду Оскар објављене су пре неколико дана, а на листи номинованих за најбољу режију поново нема ниједне жене.

У филмовима Рома и Миљеница који имају највећи број номинација, жене имају кључну улогу, али сасвим је друга прича када је реч о номинацијама за Оскара за најбољу режију.

Лиз Такер, директорка организације жене на филму и телевизији у Великој Британији, рекла је за Би-Би-Си да је недостатак жена које су номиноване у категорији за најбољу режију „бескрајно разочаравајући“.

„То само показује колико је још посла пред нама. Разочаравајуће је како Академија филмских уметности и наука поново није препознала врхунских рад“, истакла је Такерова.

У 91-годишњој историји Оскара, само пет жена било је номиновано у категорији за најбољу режију.

Након овогодишњих номинација много се говорило о томе како редитељкама треба одати признање, али само на основу заслуга, а не због равнотеже.

Ипак, Лиз Такер наглашава да јој је тешко да поверује да је по заслугама само пет жена икада било номиновано у категорији за најбољу режију.

„Ми не тражимо никакву посебну улогу. Нико не оспорава да су филмови који су номиновани у категорији за најбоље сјајни, али да ли су они најбољи филмови?“, упитала је Лиз, преноси портал Кликс.

број коментара 0 Пошаљи коментар