„Дани игре“ у Кинотеци

Од вечерас до 29. јануара, у Кинотеци се одржава шести фестивал „Дани игре“ у оквиру којег ће бити емитовани филмови у вези са савременом игром. Ревију од 19 часова отвара филм „Плеј“ за који је улаз бесплатан. „Дани игре“ својеврстан су увод у „Фестивал игре“ који почиње крајем марта.

Документарни и играни филмови, или снимци целих балетских представа настали између два издања „Дани игре“, наћи ће се током пет дана у неколико дневних пројекција на филмском платну у Кинотеци.

„Имате оне филмове који прате одрастање балетских уметника, онда заправо њихову борбу, оно што они преживљавају иза сцене, како се неке представе праве, како неки живот неких кореографа изгледа, тако да су то врло занимљиве неке приче које доживе неки свој успех, а нама су драгоцене зато сто ту неку публику која је ипак много већа, то је филмска публика, увлаче у свет савремене игре“, истиче Аја Јунг, директорка „Фестивала игре“.

Савремена игра данас је разноврсна и по стиловима и по рукописима кореографа.

„Можете данас наћи под окриљем те савремене игре и у том истом оквиру несто што личи и на естетику класичног балета, односно што тражи ту врсту класичне технике па све до уличне игре, односно хип-хопа, и неких нових врста. Али је изузетно занимљиво да се враћамо на оно што је некада говорила Пина Баус - када престане реч, поциње покрет. Односно када све мање верујемо у изречено онда се враћамо тој уметничкој игри и том исконском покрету тела“, објашњава Аја Јунг.

Не само као перформанс, савремена игра све висе привлаци пазњу и инспирише кинемтографе али и фотографе.

Остали аутори: Николета Дојчиновић
број коментара 0 Пошаљи коментар