„Границе кише“ на Филмском фестивалу у Гетеборгу

Филм „Границе кише“, аутора Николе Мијовића и Властимира Судара, биће приказан на Филмском фестивалу у Гетеборгу, који почиње данас. Остварење је имало регионалну премијеру у августу прошле године на Сарајево филм фестивалу, а светску на фестивалу у Монтреалу и до краја 2018. године је приказан на укупно 13 манифестација, на којима је освојио четири награде.

Премијерно приказан у Србији на Фестивалу глумачких остварења у Нишу, а потом и на филмском фестивалу у Сомбору.

У региону је филм имао премијере на значајним фестивалима у Београду, Подгорици и Скопљу, а у свету је поред Канаде већ приказан у Енглеској, Русији и Немачкој.

Реч је о копродукцији Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, а радња се одвија у данас напуштена села на граници Херцеговине и Црне Горе, у близини границе са Хрватском.

Главна јунакиња Јагода стиже из града да посети родбину и спрема испите, а њено присуство доноси промене и наду свима које сретне, разоткривајући све свакодневне страхове, предрасуде и нетрпељивост према другачијем.

У овој причи о љубави и нади главне улоге тумаче млади глумци Кристина Стевовић, Вахидин Прелић и Роберт Будак, а први пут на филму се појављују дечаци из Требиња – Неђељко Миловић и Огњен Вујовић.

Филм је спонзорисан и од стране фестивала у Гетеборгу, када је као пројекат у развоју добио њихову награду у оквиру програма „Синелинк“ који се одвија у оквиру Сарајево филм фестивала.

„Пресретни смо да филм наставља да путује по свету и да ова топла прича тамо носи неку другачију слику нашег региона од оне које су већ дуго наметали медији. Надамо се ће филм наићи на добар пријем код публике и у Шведској, као што је то и био случај на фестивалима до сада“, изјавио је Судар.

На Филмском фестивалу у Гетеборгу биће приказано 450 филмова из 80 земаља, а очекује се 160.000 посетилаца.

Границе кише су једини дугометражни играни филм из региона и биће приказан у оквиру програма „Нови гласови“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво