„Промаја“ у главама, данашњој омладини музеји као Лавиринт

Дана 23. јануара 2019. године, у просторијама Удружења „Алеја мртвих сликара” одржана је званична конференција за новинаре на којој су говорили познати српски уметници. Повод ове конференције била су два контроверзна телевизијска прилога о сликама Милене Павловић Барили и Јована Бијелића.

Бијелић је изјавио да је пристао да да интервју, јер је мислио да је новинарка која га је позвала професионалац. Испоставило се да је у питању само неука средњошколка. Tврди да га није толико поразио сам интервју, колико чињеница да се данашња омладина сналази у музејима као древна атинска омладина у Лавиринту.

Барили је с негодовањем покудила анимацију којом је новинарка илустровала причу о њеном делу. „Немам ништа против садржаја“, истакла је Барили, „чак сматрам да је надреалан, попут моје уметности. Али, побогу, чему толики аматеризам?“

Обоје су закључили да им се није допало како су новинарке приказале њихову уметност, те су желели да кажу шта њихова дела заиста представљају. У том су позвали своје адвокате. Две младе (непрофесионалне) новинарке су затајиле пред нападима, а у своју одбрану нису имале да кажу ништа осим да су само хтеле да приближе уметност својој генерацији.

Аргумент није прихваћен, а оне су схватиле да је ипак лакше одустати од уметности, јер није то за сваког.

Уколико вас занима о којим је то контроверзним прилозима реч, један можете погледати на Јутјуб каналу „РТС Образовно-научни програм“ у четвртој епизоди, сада већ чувене, емисије Промаја, док други прилог можете очекивати већ ове суботе, 26. јануара, у 12.45 на Првом програму РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво