Филм Ивана Марковића и Линфенга Вуа на Берлиналу

Нови филм аутора Ивана Марковића и Линфенга Вуа „Од сутра почињем да“ биће премијерно приказан на Берлинском филмском фестивалу 13. фебруара, у секцији „Форум“.

Остварење је снимљено прошлог лета у Пекингу и комбинујујући игране и документарне елементе, прати свакодневницу мигрантског радника у кинеској престоници.

Према синопсису, Ли ради ноћу и спава дању, а његов цимер живи обрнутим ритмом. У подземној соби, у некадашњем склоништу, они спавају у истом кревету, али никад у исто време.

Њихови кратки сусрети и простор који деле чине привремени дом који ће, заједно са другим станарима, ускоро морати да напусте.

Од сутра почињем да (From Tomorrow on, I Will / Chun nuan hua kai), према речима аутора, прати дневни ритам мигрантског радника у Пекингу и осликава стање растрзаности између жеља и могућности.

Попут милиона Кинеза који мигрирају из руралних средина у велике градове у нади да ће осигурати бољу будућност, протагониста филма Ли је заробљен у дневној радној рутини, без изгледа да је промени.

Истовремено, град у коме живи непрестано расте, развија се и постаје све даљи од њега, као обиље могућности које никад неће моћи да истражи.

Филм је сниман на аутентичним локацијама са непрофесионалним глумцима који припадају портретисаном миљеу.

Кроз интимни фокус на главног протагонисту, филм посматра однос између појединца, групе и архитектуре у урбаној средини која се рапидно шири, објаснили су аутори.

Ово је прво дугометражно остварење аутора, чији је кратки филм Бела птица (White Bird / Bai Niao) био такође премијерно приказан на Берлиналу 2016, у секцији Berlinale Shorts.

Иван Марковић и Линфенг Ву заједно потписују продукцију и монтажу филма, а на сценарију су сарађивали са Тањом Шљивар, драмском списатељицом и новом директорком Драме Народног позоришта у Београду.

У главној конкуренцији овогодишњег Берлинала наћи ће се и филм Била сам код куће, али (Ich war zuhause, aber / I was at home, but) редитељке Ангеле Шанелек, у којем је Иван Марковић био директор фотографије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво