Пројекција филма о адмиралу Трубриџу у амбасади у Лондону

Документарно остварење „Заборављени адмирал“, посвећен британском адмиралу Ернесту Трубриџу, који је током Првог светског рата са српском војском прешао Албанију, учествовао у пробоју Солунског фронта и ушао у ослобођени Београд, приказан је у српској амбасади у Лондону, у склопу обележавања 100. годишњице од примирја у Првом светском рату.

Пројекцији филма Снежане Зарић присуствовао је и унук адмирала Трубриџа, сер Томас Трубриџ, који је истакао да је током снимања имао велику част да посети места на којима је боравио и његов деда у ратом захваћеној Србији и захвалио свима који су подржали филм, како „заборављени адмирал не би више био заборављен“.

Амбасадорка Србије у Лондону Александра Јоксимовић рекла је да животна прича британског адмирала уједно представља и нераскидиву спону уткану у најсветлије тренутке односа Србије са Уједињеним Краљевством и да је узор за добре односе између две земље.

Јоксимовићева је истакла да су значајни историјски моменти увек прожети личним судбинама, које неретко остају у сенци великих збивања.

„Значај филма је управо у томе што чува од заборава сећање на адмирала Трубриџа и његову улогу током Првог светског рата“, нагласила је амбасадорка Јоксимовић.

Министар просвете Младен Шарчевић истакао је значај обележавања 100. годишњице од окончања Првог светског рата, подсетивши да је Србија платила високу цену у том сукобу изгубивши готово трећину мушке популације.

Шарчевић је рекао да је адмирал Трубриџ имао значајну улогу као члан српске војне команде и подсетио на немерљив допринос који су у збрињавању рањених и болесних имале шкотске и енглеске докторке, које су током Првог светског рата основале бројне лекарске мисије у Србији.

Пројекција филма уприличена је у склопу обележавања 100. годишњице од примирја у Првом светском рату, а њиме је уједно почео и Месец српске културе, који се 11. годину заредом одржава у Великој Британији.

Пројекцији је присуствовао и изасланик министарства одбране Слободан Новаковић, чланови дипломатског кора, званице из дијаспоре.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 23. јан 2019, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

Ma jok bre

Kako Kusturica kaze svi su nas Englezi uvek mrzeli..