„Шавови“ Мирослава Терзића у званичном програму Берлинaла

Део званичне програмске целине „Панорама“ овогодишњег Берлинског филмског фестивала је и филм „Шавови“ у режији Мирослава Мише Терзића. Овај српски филм, настао и уз подршку Филмског центра Србије, у копродукцији наше земље са Словенијом, Хрватском и Босном и Херцеговином, у Берлину ће доживети светску премијеру, а уз то је и једино остварење из читавог региона у овом програму.

Шавови, прича са елементима трилера и мелодраме, бави се темом новорођених беба несталих из болница у Београду које су годинама, по сведочењима стотина родитеља проглашаване умрлим, а заправо продаване на усвајање.

Сценарио за филм инспирисан је сведочењем једне од мајки, кројачице из Београда, која верује да јој је дете отето пре више од 20 година. Ова мајка је провела године по судовима и општинама покушавајући да докаже своју сумњу и верује да је после 20 година потраге и борбе успела да пронађе свог несталог сина, младића од 20 година који живи са својом новом породицом у околини Београда.

Ауторка сценарија за овај филм је Елма Татарагић. Филм је настао под окриљем продуцената Уликса Фехмиуа и Милене Тробозић Гарфилд и њихове продуцентске куће „Вест Eнд продакшн“. Филм је извојевао и подршку паневропског филмског фонда Еуримаж (Eurimages).

Редитељ Мирослав Миша Терзић побрао је доста похвала за свој дугометражни филм Устаничка улица из 2012. године. Елма Татарагић сценаристкиња је филмова Снијег (2008) и When the Day Had no Name (2017).

Говорећи о мотивима да поменуте теме прихвати за свој нови филм, Миша Терзић је нагласио да је пре него што је постао отац чуо за причу о крађи новорођенчади из породилишта. 

„Постао сам отац 2001. године. Те исте године, неколико месеци пре тог најважнијег догађаја у мом животу, чуо сам за причу о крађи новорођенчади из породилишта. О њиховој продаји. О лажним смртима. О превареним мајкама и уништеним породицама. Догађај који ме је чекао изазивао је страх и то не само онај примарни, хоће ли све бити у реду, већ и овај нови, да се и нама не деси слична судбина“, истакао је Терзић додајући да је тада почео да се распитује, тражи и копа, да улази у архиве и налази сведоке, оне који би волели и имали шта да кажу о теми и која се само понекад као нека вест за рубрику „веровали или не" појави у штампи и још брже нестане, као да је измишљена.

„Архив дневног листа Политика поседује неколико десетина чланака о украденим и продатим бебама. Сви чланци су веома сензационалистички и веома, веома тужни. Завршавају се вапајима мајки које су у већини случајева проглашаване лудим или неурачунљивим. Решио сам да испричам причу о шавовима. Покиданим. Та прича може имати срећан крај, ако успемо да победимо систем. Наша јунакиња се борила против много непријатеља, много сумњивих и опаких људи. Упуштање у овакву борбу је избор који те оставља усамљеним и одбаченим. Не постоји права жеља да се ове приче реше. Постоје различита удружења, комисије, дежурни душебрижници који обећавају да ће сви случајеви бити испитани. А њих је много. Преко триста фамилија покушава да пронађе своју децу. Још ниједан шав није спојен. Дуго се бавим овом темом и очигледно је време да се ова прича исприча“, закључио је Терзић.

Престижни 69. Берлински филмски фестивал ове године се одржава од 7. до 14. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи