„Србија на вези“ обратиће се 1700. пут нашој дијаспори

У оквиру програма који постоји 28 година, емисија „Србија на вези“ је постала својеврсни заштитни знак редакције Програма за дијаспору РТС-а. Свако издање емисије, на каналу РТС Свет и РТС 2, допринос је очувању националног идентитета и језика, неговању културне баштине, и подршка Србима ван матице да на свим меридијанима буду признати представници свог народа.

Понедељком су у фокусу Срби из региона. Кроз најновије вести и извештаје, емисија анализира статус Срба у окружењу, говори о изазовима са којима се суочавају припадници српске заједнице, али и политичкој, правној, интелектуалној подршци коју им држава Србија пружа у датим околностима.

У издању емисије под називом „Портрети“, разговарамо са успешним и цењеним Србима због којих се у свету о Србији лепше мисли. То су они који су из Србије отишли у свет, али домовину нису заборавили.

Средом и четвртком емисија је истински мост између матице и расејања. Говорећи о традицији, историји, талентованим и школованим младим нараштајима, инспиришемо наше сународнике на нове успехе, нове победе.

Кроз магазинско издање емисије прошао је импозантан број личности које су својим делом и резултатима подигле углед Србије у свету.

Захваљујући иницијативама покренутим нашим извештавањем, организације и удружења српске заједнице добили су значајну друштвену улогу у државама пребивалишта.

Учење српског језика ушло је у званичне школске програме, између осталих, у Јужноафричкој Републици, Норвешкој, Шведској, Румунији, Мађарској...

У дијаспори нас је више милиона. Србија са свима остаје на вези, настављајући да испуњава мисију због које је емисија и покренута пре 14 година – борба за национални идентитет, борба против заборава, јер – да би знао ко си, памти одакле си.

број коментара 0 Пошаљи коментар