"Златно јаје" Кустендорфа швајцарском филму "All Inclusive"

Швајцарском остварењу "All Inclusive" Корине Швингрубер Илић припало је „Златно јаје" за најбољи филм 12. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф".

„Сребрно јаје" отишло је у руке Огњена Петковића за филм „Јесењи валцер" (Србија/САД), а „Бронзано јаје" добио је филм „Сортирање" Микела Сторма Гломстејна (Норвешка).

Специјална признања добили су Саша Карановић за филм „Костакурта (Бајка о Сатанкрајини)" (Република Српска) и Иларија Ди Карло за „Божанствени пут" (Немачка).

За награде се такмичио 21 филм, а одлуку је донео жири који су чинили су глумица Стана Катић, Слободан Деспот, издавач и писац српског порекла који пише на француском језику, и Танкред Рамон, француски режисер документарних филмова и продуцент аудиовизуелних садржаја.

Француски директор фотографије Мишел Аматје доделио је награду „Вилко Филач" за најбољу фотографију Наталији Пиц за остварење „Ја имам нешто за себе" редитеља Ива Кондефера (Пољска).

Представник Мкива хуманитарне фондације Золтан Мкива уручио је Емиру Кустурици награду за целокупан допринос, признање чији је први лауреат био Нелсон Мандела.

Гости фестивала били су глумци – Мет Дилон, Серђи Лопез, Марчело Фонте, Адријано Тардиоло и Лука Чиковани, редитељи Давид Оелхофен, Дамијано и Фабио Диноченцо и продуцент Андреа Гамбета.

На програму су били филмови – „Срећан као Лазаро" италијанске редитељке Аличе Рорваче, добитнице награде за најбољи сценарио на фестивалу у Кану, затим „Блиски непријатељи" Давида Оелхофена, „Нежна равнодушност света" Адилхана Јержанова, „Догмен" редитеља Матеа Гаронеа, филм Вима Вендерса „Папа Фрања: човек од речи" и филм браће Дамијана и Фабија Диноченцо „Дечаци плачу".

У оквиру програма „Ретроспектива великана" приказани су филм – „Драгстор каубој" Гаса ван Санта, „Вук самотњак" Обрада Глушчевића, „Сјећаш ли се Доли Бел?" Емира Кустурице, као и „Вестерн" Мануела Поријера, „Свлачење" Милоша Формана и „Двадесети век" Бернарда Бертолучија.

Награда за будуће филмове уручена је Серђиу Лопезу и Славку Штимцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво