Кустурици награда из Африке коју је добио и Мандела

Овогодишњи добитник награде Фондације „Мкива“ из Јужне Африке, је редитељ Емир Кустурица. Признање су претходно добили Нелсон Мандела, Фидел Кастро, Уго Чавез, Улоф Палме.

Кустурици ће признање за изузетна достигнућа, вечерас на затварању 12. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорфа“, уручити представник Фондације „Мкива“ Золани Мкива, који је само због тога дошао у Дрвенград.

Мкива је истакао да су одлучили да награде признатог редитеља за изузетна достигнућа, за све што је урадио до сада, а што је наишло на одјек у Јужној Африци захваљујући „добрим причама којима је дотакао милионе људи изван своје домовине“.

„Он је феномен не само у Србији и на Балкану, већ и у Африци. Ми га поздрављамо због његових дела и време је да Африка подигне руку и каже да у њему и његовом стваралаштву налазимо израз који дотиче наше душе и због тога он добија награду која је позната као Мкива хуманитарна награда и једно је од највиших признања која долазе са афричког континента“, рекао је Мкива у изјави Танјугу и РТС-у.

Мкива награда се додељује од 1999. године и први добитник је Нелсон Мандела.

„Емир Кустурица никада није наступао у Африци, али захваљујући медијима његово стваралаштво прелази границе и његово дело налази одјека у многим заједницама света. Зато смо одлучили да дођемо на 'Кустендорф', који је оваплоћење његовог стваралаштва како би му уручили признање на месту које симболише његова достигнућа“, објаснио је Мкива и додао да се нада да ће Кустурица узвратити посету.

Кустурицу је прво изненадио језик којим је написан мејл у коме га предстваници Фондације „Мкива“ обавештавају о признању.

„То је поетска верзија енглеског језика којим су ми се обратили са пуно части и атрибута. Када сам сада чуо да је у питању озбиљна фондација из Јужне Африке и да су награду добили Чавез, Кастро, Олаф Палме, онда ми је зазвучало како ваља“, рекао је редитељ.

„То је награда која се, чини ми се, зове Шампион људскости, што једино из Африке може да дође, пошто је само тамо људскост још у оној фази коју смо ми оставили иза себе. А пошто смо углавном западно оријентисани и то према ономе што не ваља, онда је то још веће изнанађење“, закључио је Кустурица. 

број коментара 0 Пошаљи коментар