Стана Катић: Не знам шта значи бити славна

Америчко-канадска глумица српског порекла Стана Катић, која борави у Дрвенграду као председница жирија 12. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“, у разговору са новинарима, истакла је да не зна шта значи бити славан и да себе види као радозналу особу која воли да учи, чита, путује, дружи се са људима што саветује и осталим младим филмским ствараоцима.

Позната по улози Кејт Бекет у серији Касл (Castle), Стана Катић је најпре приметила да је „Кустендорф“ фестивал који истиче аутентичност у уметности и представља простор за окупљање креативних људи који воде равноправан дијалог.

„Није фокусиран на бизнис и публицитет. Нема црвени тепих и билборде и зато уживам“, каже Катићева.

Мисли да чланове жирија чека велики изазов у избору најбољих филмова.  Импресионирана је студентским филмовима и занимљивим и оригиналним причама које долазе из различитих делова света.

„Лепо је видети креативне младе људе који имају оригинални поглед (на свет) и верујем да нас од њих у будућности очекују врло узбудљиве ствари“, рекла је Катићева на конференцији за новинаре.

Сматра да јој је улога Кејт у серији Касл омогућила да данас може да ради креативне пројекте и путује широм света.

„Да није било те улоге, вероватно не бих била позвана на 'Кустендорф'. Срела сам невероватне људе радећи на том пројекту, на неки начин сам представљена у свету филма“, додала је позната глумица.

Иако јој Кејт и искуство које је стекла снимајући ту серију много значе, не може да каже да јој је то омиљен лик.

„Морате да волите све своје ликове и да дате све од себе свеједно какав је лик. То је као када сте родитељ, не можете да кажете да неко своје дете више волите“, рекла је Катићева.

Иначе, Стана Катић је рођена у канадском граду Хамилтону у породици која је имигрирала из Далмације.

„Моји родитељи су се доселили у Канаду још док су били млади и изградили живот радећи заиста напорно. Шесторо деце је у мојој породици и родитељи су нас научили радној етици. Није мала ствар одгајити шеторо деце, обезбедити свакоме да путује, да се образује и моји родитељи су добри људи од којих сам наследила морални код“, рекла је уметница.

Чињеницу да је дете имиграната види као двоструки благослов.

„С једне стране сте благословени европским културним наслеђем, а с друге северноамеричким искуством, и то је богатство“, сматра Катићева.

Испричала је и једну анегдоту коју је доживела са својом мајком на црвеном тепиху.

„Ходала сам, позирала фоторепортерима и усред тога, пред стотином фотографа, она стоји са стране и само чујем: 'Стано, Стано.' Окренем се и кажем: 'Молим?' А она: 'Исправи се!' И то на српском“, насмејала је Катићева новинаре, додавши да би волела једног дана да и сама постане мајка и да би „било дивно имати једног Хаклбери Фина да трчкара около“.

У слободно време, каже да шета пса, чита и дружи се са пријатељима. Категорички одбија да себе доживљава као суперзвезду.

„Не знам ни шта значи бити славан, суперзвезда. Себе видим као радозналу особу, коју занима живот, људи, која воли да прича приче, да ради са креативним људима који је надахњују. Прошле ноћи сам била на концерту и посматрала човека у публици који се лудо проводио и уживала сам посматрајући га. Понекад себе видим само као посматрача“, искрена је била звезда серије Absentia.

Недавно је завршила играни филм Liberte: A Time to Spy у којем игра британску шпијунку Веру Аткинс у истинитој причи из Другог светског рата, као и другу сезону серије Absentia о ФБИ агенткињи која је била киднапована и шест година провела у заробљеништву.

Коментаришући могућност да после Зрна утехе из 2008. године, поново заигра у филму о Џејсму Бонду, можда овога пута Бонд девојку, Стана Катић је уз осмех одговорила: „Бићу и Бонд“.

Снимајући у Бугарској, увидела је колико је на Балкану важна припадност заједници. „Када сте део групе, породице, све ћете урадити за ту групу и то осећање сам доживела код екипе са којом сам радила серију. Давали су све од себе како би што боље урадили свој посао. Они су били поносни што учествују у стварању занимљиве приче“, рекла је Катићева и додала да је отворена за америчко-српску копродукцију.

Наглашава да је немогуће доћи до одређеног успеха без подршке, љубави, савета, менторства и упутила младима савет: „Када сте на снимању, оставите мобилни у приколици“.

„Не шалим се. Морате максимално да се фокусирате и будете концентрисани, да знате где је камера, да знате што више можете о камери, да помогнете у креирању приче, да помогнете и другима. Толико много информација струји, да морате да обратите пажњу“, истакла је Катићева.

„Други савет је, учите што више можете о животу, људима, дружите се, путујте, читајте“, закључила је позната глумица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара