Почeo 12. „Kустендорф“

Млади и реномирани филмски аутори из целог света, од данас су у Србији, у Дрвенграду. Почиње 12. „Кустендорф“. На фестивал стижу бројни гости, а међу њима популарни глумци - амерички Мет Дилан и српски Славко Штимац.

Док Златно, сребрно и бронзано јаје чекају најбоље филмове и ауторе 12. „Кустендорфа", 12 комада се башкари на плакату, као симбол, по Маркесу, најперфектнијег облика на планети. О томе, да ли је могуће достићи перфекцију у уметности и на који начин је сачувати од комерцијализације, наредних дана на Мећавнику.

„Филм је нажалост само индивидуално остао уметност, он је у тој масовној производњи која је почела пре 20 година заправо изгубио тај епитет. Међутим, постоје, уметници који још увек праве филмове. То је настало због квантификације, односно умножавања производње. Ми овде покушавамо на најбољи могући начин да пласирамо идеју да је то уметност", каже редитељ и оснивач „Кустендорфа" Емир Кустурица.

Глумац Славко Штимац евоцира успомене јер су овде провели годину дана кад су радили „Живот је чудо" и тад је настала идеја.

„Био сам сведок кад је Емир купио овај простор и кад је почео да гради. Тако да знам све фазе тога", навео је Штимац.

Двадесет једно остварење из целог света је у такмичарској селекцији. На програму је и ретроспектива великана, савремене тенденције, нови аутори и концерти.

„Филмски фестивал Кустендорф на Мећавнику је заиста догађај прве категорије. Ових дана ће се на Мећавнику наћи већи део најквалитетнијих стваралаца из области филма, било својим присуством, било кроз своја дела, ретроспективу"", истиче министар Владан Вукосављевић.

Пошто министар за културу и оснивач Фестивала свечано отворе 12. „Кустендорф" у наставку ће бити приказан документарац Емира Кустурице „Пепе, један узвишени живот" посвећен Хозеу Мухики. Ускоро у Дрвенграду Мет Дилан, Серђи Лопез, Стана Катић и други.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво