Штимац: Најважније да су емоције које остављате истините

Славном глумцу Славку Штимцу посвећена је "Ретроспектива великана" на 12. Међународном филмском и музичком фестивалу Кустендорф и овогодишњи је лауреат "Награде за будуће филмове", за коју каже да је најбоље признање, јер је сваком глумцу најдражи управо онај следећи филм.

„Једно време нисам пролазио овим крајевима, најдаље сам био до Ужица и хвала Емиру на овој части. Мало евоцирам успомене. Ми смо овде провели годину дана када смо радили Живот је чудо и тада је настала идеја и био сам сведок када је Емир купио овај простор и почео да гради Дрвенград", рекао је Штимац у изјави медијима по доласку на Мећавник.

„Драго ми је да сам овде и хвала", додао је Штимац.

Штимцу ће на вечерашњем отварању Кустендорфа бити уручена награда за будуће филмове и на питање да ли осећа одговорност да даље снима, каже да му је „мила та одговорност".

„То је најбоља награда. Снимићу нови филм. Када питате глумца који му је филм најдражи, онда следи један дипломатски одговор: Онај следећи. Леп је назив за награду“, рекао је Штимац.

А када га питају о Кустурици, воли да каже да се знају из „младићких дана“.

„Осамдесетих смо снимали Сјећаш ли се Доли Бел и ево скоро ће бити 40 година и то су озбиљне године. О Емиру нећу рећи ништа ново. Он је велики мајстор и професионалац, скенира ствари невероватно, као микроскоп је. Хвала му на овом признању. Јако ми је мило што долази од некога из моје бранше. У свакој професији људи највише воле и највише им прија када им се укаже једно такво поштовање од стране колега“, истакао је познати глумац.

На Кустендорфу ће бити приказан филм Вук самотњак, обрада Глушчевића, први филм у коме је Штимац играо са 11 година, као и Кустуричин Сјећаш ли се Доли Бел.

„Деца глуме као професионалци“ 

„Не знам како да опишем осећање када данас гледам те филмове. Давно је било. Гледати себе када сте имали 11 или 19 година, некада је узбудљиво, некада вам се и не гледа“, навео је Штимац.

Каже да су деца такође професионалци као и одрасли и да не постоји нешто што људи зову „играње пред камером“.

„Деца раде као и одрасли, и знају шта раде и све им се објасни, а када им се добро објасни, онда они то раде без грешке“, рекао је Штимац.

Младима који тек крећу путем којим он хода већ више од четири деценије поручује да је истинитост емоција најважнија.

„Најважнија ствар је да вам се верује, да су емоције, које остављате иза себе, истините и онда ће то сигурно бити добро. Морате да волите то што радите и онда ће све бити у реду“, рекао је Штимац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво