„Зашто смо креативни?“ отвара прво издање фестивала „ДОК #1“

Документарац који је на једном месту окупио највеће уметнике данашњице, а којима је редитељ Херман Васке поставио круцијално, нимало наивно и лако питање – „Зашто смо креативни“ биће приказан на отварању филмског фестивала „ДОК#1“, 31. јануара у „Комбанк“ дворани.

Редитељ Херман Васке, је током 30 година своје каријере снимао најинтригантније светске уметнике и велике умове данашњице, међу којима се налазе и добитници Нобелове награде и Оскара.

Учесници филма долазе из различитих пословних сфера, углавном из филмске индустрије, али такође из света музике, уметности и архитектуре.

Цео пројекат започет је интервјуом Дејвида Бовија, који се провлачи кроз цео филм, а такође, ту су и изјаве људи који су повезани са Васкеовим претходним радом, филмом Балкан спирит.

Појављују се, на пример, уметница Марина Абрамовић, филозоф Славој Жижек и редитељ Емир Кустурица који су 2002. учествовали у снимању поменутог филма.

„Креативност значи спајање две ствари које немају везе једна са другом и тако формирају трећу. Један плус један једнако је три – то је моје уверење. „Зашто си креативан?“ је мој мото“, каже редитељ Васке.

„Ово једноставно питање ме је довело у контакт са неким од најутицајнијих креативаца икада и које је напокон променило мој начин гледања на свет“, додаје Васке.

Фестивал „ДОК #1" ће љубитељима документарног филма пружити прилику да уживају у 20 дугометражних филмских остварења распоређених у четири програмске целине. Фестивал организује продукцијска кућа „Зиро продакшн" уз техничку подршку „Комбанк“ дворане.

број коментара 0 пошаљи коментар