Култни домаћи филмови у „дигиталном руху“ на РТС-у

Од 8. јануара РТС емитује култне домаће филмове који дигитално рестаурирани привлаче велику пажњу. Уз „Маратонце“ је синоћ било милион и по гледалаца. Вечерас гледајте обновљену „Националну класу“, а затим и филмове „Лепота порока“, „Кад будем мртав и бео“, „Варљиво лето '68“... Дигиталну рестаурацију многих филмова урадила је Југословенска кинотека, док је РТС ремастеровао „Лептирицу“ и „Више од игре“.

У Маратонцима је Кристину одиграла маестрално. Због ње, Јелисавете Секе Саблић, и свих који су се у том филму по било ком задатку нашли, ово остварење треба сачувати вечно.

„Ја не да поздрављам, него сам пресрећна. Ја сам синоћ управо гледала 'Маратонце'. Ја сам видела један светски филм, апсолутно. Та дигитализација је омогућила ту нову слику, те нове боје, тај нови тон. То заиста светски делује“, каже Сека.

Лепота порока је узбудљив филм, премијерно је изведен 1986. године, а публика га и даље доживљава дубоко и интензивно и сврстава у филмове за сва времена.

„Из све снаге поздрављам ову идеју да се направи нека варијанта да то остане за вијек и вјекова. Не само због глумаца, него зато што је то једно уметничко дело“, сматра протагониста овог остварења Милутин Мима Караџић.

Програмски архив РТС-а је својеврсно наслеђе нашег народа од 1958. године. Наш архив чува 400.000 кутија филмског материјала, 30.000 видео-трака, 50.000 касета, око 25.000 дигиталних аудио-визуелних садржаја.

Заменик директора продукције РТС-а Милош Стојановић истиче да процес дигиталне рестаурације подразумева поправљање свих физичких оштећења на носачу слике или звука: „То се ради кадар по кадар и то је један велики и тежак посао који је пред нама.“

До сада је дигитализовано 20.000 наслова. Тај процес у односу на културно наслеђе које чува архив РТС-а трајаће најмање још деценију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво