Дванаести „Кустендорф“ почиње сутра на Мећавнику!

Глумци Мет Дилон, Стана Катић, Славко Штимац, Серђи Лопез, Марчело Фонте само су неки од реномираних уметника који ће бити гости 12. „Кустендорфа“. Смотру на Мећавнику отвориће остварење „Пепе, један узвишени живот“, а до 16. јануара дела бројних младих филмских стваралаца и великана светског ауторског филма биће пред посетиоцима Дрвенграда.

Дванаести Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ почиње 11. јануара на Мећавнику и трајаће до 16. јануара.

Фестивал ће свечано отворити министар културе и информисања Владан Вукосављевић и оснивач фестивала, Емир Кустурица, а затим ће бити приказан филм Емира Кустурице Пепе, један узвишени живот, документарац посвећен Хозеу Мухики, који је светску премијеру имао на 75. Међународном филмском фестивалу у Венецији.

Свечаном отварању фестивала присуствоваће и глумац Славко Штимац коме је ове године посвећен програм Ретроспектива великана.

Млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег „Кустендорфа“. 

Од великог броја пристиглих филмова, чак 718, одабран је 21 филм домаћих и иностраних аутора који ће се наћи у такмичарском програму 12. „Кустендорфа“.

Гости фестивала биће глумци Мат Дилон, Серђи Лопез, Марчело Фонте, Адријано Тардиоло и Лука Чиковани, редитељи Давид Оелхофен, Адилхан Јержанов, Дамијано и Фабио Диноћенцо као и продуцент Андреа Гамбета.

У Савременим тенденцијама биће приказани филмови Срећан као Лазаро, италијанске редитељке Алиће Рорваће, добитнице награде за најбољи сценарио на фестивалу у Кану, затим Блиски непријатељи Давида Оелхофена и Нежнa равнодушност света Адилхана Јержанова, Догмен редитеља Матеа Гаронеа, филм Вима Вендерса Папа Фрања: Човек од речи и филм браће Дамијана и Фабија Диноћенца, Дечаци плачу.

У оквиру програма Ретроспектива великана биће приказан филм Драгстор каубој Гаса ван Санта, Вук самотњак Обрада Глушчевића, Сјећаш ли се Доли Бел? Емира Кустурице као и Вестерн Мануела Поријера.

Такође, у оквиру ове програмске целине одржаће се и пројекције филмова Милоша Формана Свлачење и Бернарда Бертолучија Двадесети век.

Нови аутори представиће први дугометражни филм црногорског редитеља Ивана Салатића Ти имаш ноћ.

У оквиру пратећег програма Кустендорф представља публика ће моћи да види филм редитељке Алине Скшешевске Девојке у игри.

Током фестивала у галерији „Капор“ биће постављена изложба академског сликара Ратка Лалића, а део програма фестивала је и изложба фотографија поводом 70. годишњице Високе државне школе за филм, телевизију и позориште из Лођа.

Такође, у Андрићграду, у галерији „Лубарда“, биће отворена изложба слика и мозаика академске сликарке Бисеније Терешченко.

Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ ове године одржава се у организацији продукцијске куће „Раста интернешнел“ и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво