„Промаја“ открива причу о мистериозној слици Игњатија Јоксимовића

Габријела Миџор, студенткиња историје уметности из Будимпеште, ушла је у траг „Банатском упаду“, мистериозном акварелу великог српског постекспресионисте Игњатија Јоксимовића.

Слику је пронашла у кафани „Рапсод из Боемије“ у Прагу. Габријела је почетком децембра била на студијском путовању у Прагу, где је заједно са интернационалним тимом студената, изучавала утицај прашког стурктурализма на балкански постекспресионизам.

„У паузама између предавања одлазили смо у локални кафе. Одмах ми је привукао пажњу необичан ентеријер, коју је посебно необичним учинила једна слика“, присећа се Габријела.

Након детаљних испитивања утврђено је да је у питању оригинална слика „Банатски упад“, настала током година Јоксимовићевог изгнанства, најконтроверзнијег и најзамагљенијег периода његовог сликарства.

Према многим критичарима ова слика представља круну Јоксмовићевог стваралаштва.

Професор Марио Калавала са Института за Уметност у Вићенци истиче: „Откриће госпође Миџор је велика прекретница за разумевање не само Јоксмиовићеве уметности, већ и целе епохе“.

Домаћа публика ће од сутра бити у прилици да и сама види чувени „Банатски упад“, као и друга ремек-дела Игњатија Јоксимовића у галерији „Кљун“ у Београду, док ће интервју са Габријелом Миџор бити емитован у оквиру сатиричне образовне емисије Промаја у суботу у 12.45 на Првом програму РТС-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво