Тријумф „Хладног рата“ на „европским Оскарима“

На 31. додели награда Европске филмске академије, тријумфовао је пољски филм „Хладни рат“, оскаровца Павела Павликовског. Додела „европских Оскара“ одржана је у Севиљи.

Један од најбољих филмова године Хладни рат – црно бела мелодрама о немогућној љубави, музици и политичкој диктатури послератне Европе током турбулентних 50-их година прошлог века, заслужено је освојила награду за најбољи филм, режију, сценарио и главну женску улогу.

Павликовски, коме је светску славу и престижног Оскара донео филм Ида, наставља да приповеда о суморном времену комунистичке Пољске и идеолошким рефлексијама на животе малих обичних људи.

„Док добијам ову награду, осећам се као човек који се лажно представља, с обзиром да је Хладни рат имао чак 95 различитих верзија сценарија. Желим да захвалим својим родитељима на инспирацији за овај филм, јер су након тешког и поражавајућег периода, ипак на крају имали леп живот“, рекао је Павликовски приликом преузимања награде.

Још једна тема из 50-их привукла је пажњу чланова Европске академије – интерни политички живот Совјетског савеза упакован у црнохуморну сатиру Смрт Стаљина проглашен је најбољом европском комедијом.

Награда за најбољег глумца уручена је Марчелу Фонтеу, протагонисти италијанске криминалистичке драме Догмен – који је ласкаву титулу после Кана освојио и у Севиљи.

А прослављени глумац и редитељ Рејф Фајнс примио је награду за европски допринос светској кинематографији правећи опаску на рачун Брегзита: „Да ли у исто време могу бити и Европљанин и Британац?“

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво