Филм Миле Турајлић освојио престижну награду у Холивуду

Документарни филм Миле Турајлић „Друга страна свега“ освојио је награду за најбољи сценарио на годишњој додели награда Међународног удружења документариста (ИДА) у Лос Анђелесу.

ИДА документари авардс је најпрестижнија светска церемонија посвећена документарном филму. Ове године је додела одржана у чувеном Парамаунт студију, у срцу Холивуда.

Ова церемонија се такође сматра једним од главних догађаја који отварају „сезону Оскара“. У оквиру кампање за оскаровску трку, Друга страна свега је члановима америчке академије приказан у Њујорку, Лос Анђелесу и Сан Франциску почетком овог месеца, саопштио је Филмски центар Србије.

Друга страна свега је прича о земљи коју прогоне духови прошлости, снимана у стану мајке Миле Турајлић, Србијанке Турајлић. Кроз причу о породичној прошлости, закључаној иза једних врата, слушамо и причу о историји читаве једне земље.

Филм Друга страна свега нашао се раније на Њујоркеровој листи најбољих филмова 2018. према оцени једног од најцењенијих критичара данашњице Ричарда Бродија.

Броди о филму каже да је то прича о горком парадоксу: неопходности хитне политичке акције пред лицем неправде и истовремена несигурност да ће до напретка доћи. 

Остварење Миле Турајлић је прошле године у Амстердаму освојило награду за најбољи дугометражни документарни филм на једном од најзначајнијих и најпрестижнијих фестивала документарног филма у свету – ИДФА.  

Филм Друга страна свега траје 102 минута и настао је као копродукција Србије, Француске и ХБО Европа (у питању је прва копродукција ХБО Европа са Србијом). 

Филм је тренутно у биоскопској дистрибуцији у Француској и Немачкој.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво