Филм „Краљ Петар Први“ за четири дана видело 50.000 људи

Историјску драму „Краљ Петар Први“ Петра Ристовског за прва четири дана приказивања у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, видело је чак 50.000 гледалаца, а одличан почетак приказивања филма се наставља како у биоскопима, тако и на премијерним приказивањима у осталим градовима Србије.

На премијери у Београду екипа филма је награђена вишеминутним стајаћим овацијама, а коментари који су се међу публиком могли чути били су: „Потресан, пун емоција, изнад очекивања, велики спектакл, епопеја Србије...“, као и да одавно нису гледали филм који их је више пута натерао да запачу.

Публика је посебно реаговала на улогу малог Ивана Вујића, који је невероватно зрело и снажно дочарао лик најмлађег каплара у Првом светском рату Момчила Гаврића.

Премијери филма у Београду присуствовали и Гаврићеви синови.

Пројекцији у Културном центру у Јагодини присуствовао је председник Скупштине тог града Драган Марковић - Палма. Званичој премијери филма, чије је приказивање у Јагодини почело у петак и трајаће девет дана, присустовали су синоћ режисер Петар Ристовски, глумци Лазар Ристовски, Даница Ристовски, Бранко Јеринић, Милан Колак и око 80 статиста из Јагодине.

„Филм подсећа на страдање Срба, нешто што ми никада не можемо заборавити, надам се да ће га гледати и они који последњих година раде против Србије. Када то кажем, мислим на неке земље у Европи и једну преко баре, знате сигурно на коју мислим“, рекао је Марковић.

Велика је част, истакао је Марковић, што је у Јагодину дошао Лазар Ристовски, кога, како је навео, цела Србија поштује и цени за оно што је урадио, посебно овај филм, албанску голгота српског народа.

Марковић каже да је филм настао у тренутку када треба да покажемо целом свету историју српског народа и шта су све Срби доживели тада и да је то оно што ми из Србије никада не можемо да заборавимо.

„Надам се да ће филм бити сугестиван за многе, шта су Срби све доживели, колико је Срба бачено у 'плаву гробницу', да би се данас поново јавила нека албанска голгота у лику Тачија и Харадинаја“, рекао је Марковић.

Марковић је захвалио ауторима филма, пријатељима Јагодине, што су изабрали омладинце, спортисте из Јагодине да буду статисти. Они ће то, наводи Марковић, вечито памтити, памтиће и њихова деца и унуци, када њих биолошки не буде било, јер филм ће живети са великом поруком.

Лазар Ристовски се захвалио Марковићу и граду, „јер су помогли у тренутку када је филму помоћ највише требала, давањем статиста. „То је забележено на шпици филма и остаће трајно“, нагласио је прослављени глумац. 

Режисер Петар Ристовски истакао је да му је велика част што је и међу статистима: „Направили смо величанаствен крај, плаву гробницу, долазак српске војске на Крф, то је најпотреснији део овог филма“.

„Тај део филма има митолошку димензију, то је само један део наше историје. Ви сте помогли мени, Лази и нашој екипи да учинимо овај филм заиста великим, да га подигнемо на ниво да прикажемо наше хероје онако какви су заиста били“, закључио је редитељ.

У оквиру премијере уприличена је изложба фотографија са снимања филма на Крфу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво