Завршен филмски фестивал на КиМ, највеће интересовање за „Јужни ветар“

Програм 4. Косово и Метохија међународног филмског фестивала, под слоганом „Овде!“, синоћ је у Дому културе Грачаница затворио филм Астерикс - Тајна чаробног напитка, а најпосећенији филм фестивала био је „Јужни ветар“ Милоша Аврамовића.

Јужни ветар је имао специјалну пројекцију, пре које је емитована видео-порука коју су глумци на челу са Милошем Биковићем послали публици у Грачаници.

Глумица Приштинског народног позоришта Милица Мандић је званично затворила фестивал.

„Фестивал је одржан под слоганом Овде и та реч значи да су се на једном месту, у Грачаници, нашли најбољи филмови и публика. Један затворени свет добио је могућност да подели вредности са савременом филмском продукцијом“, истакла је она.

„Ове године прескочили смо и границе и ограничења, савладали смо атмосферу у којој се отежано прелазе линије раздвајања. Због свега тога успех овог фестивала заснован је на чињеници да је један гледалац у овој сали постао слободан и ослобођен. Ослобођен је захваљујући најбољим филмовима, чудесним сликама и вредностима које су постале део његове личности. Зато се ми данас са дубоким наклоном обраћамо сваком слободном појединцу и уметности која га је променила“, додала је Мандић.

Четврти КММФФ се одржао у организацији Европског културног форума и Дома културе Грачаница, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

За четири дана фестивала приказано је 14 филмова, а публика је имала прилику да види српска остварења најновије продукције, али и европске филмове који су ове године обележили филмске фестивале у Берлину, Кану, Венецији и Сан Себастијану.

број коментара 0 пошаљи коментар