Ристовски: Филм „Краљ Петар Први“ гледајте због јунака са Цера, Колубаре...

Између емоције и спектакла, историје и нових тенденција. У среду, 5. децембра велика премијера филмско-историјског спектакла „Краљ Петар Први“. Лазар Ристовски, кога ћемо гледати у главној улози краља Петра Првог, гостујући у Јутарњем програму, истакао је да посебно млади треба да упознају ликове, то јест људе из времена Церске и Колубарске битке.

Филм снимљен према мотивима романа Чарапе краља Петра Милована Витезовића биће приказан прво у Београду, а током децембра и у свим већим градовима у Србији.
Лазар Ристовски, кога ћемо гледати у главној улози краља Петра Првог, гостујући у Јутарњем програму, каже да ако је судити по томе колико су чланови екипе уморни, да би и успех остварења могао да буде велики.

Трејлер за филм изазвао је велико интересовање публике на Јутјубу и на друштвеним мрежама, али, како истиче Ристовски, филм обилује атрактивним и добрим сценама.

Говорећи о спремању за улогу и свом знању о краљу Петру, подвизима српске војске и догађајима из тог периода, познати српски уметник каже да је сазнао много тога.

„Наши људи генерално мисле да знају много о историји, као и о фудбалу, али када се мало дубље уђе у проблематику онда се установи да су та знања површна. Изучавајући краља Петра и тај период сазнао сам многе ствари и о краљу и о том трусном периоду на политичкој сцени Европе и мој закључак је да се, нажалост по нас, на овим просторима изгледа ништа не мења у том смислу и да ми стално трошимо велику снагу и енергију на неке ствари уместо на неке друге, лепше“, објашњава Ристовски.

Клица од које је, како каже, касније изградио лик краља Петра, је сазнање да се краљу такође мајка звала Персида.

„Како историја, односно, више како народ каже, то је био омиљени српски краљ. Био је краљ који је увео демократију на српски двор, он је био краљ који је делио судбину са својим народом, а нарочито се то видело у том повлачењу преко албанских планина, прво на волујским колима, а после тога пешице да би се та голгота завршила на Крфу, на срећу и нажалост, јер Србија је на Крфу и умрла и поново је рођена“, објашњава глумац и редитељ.

Према његовим речима, први разговори са Милованом Витезовићем почели су пре седам година.

„Првобитно је требало ја да режирам. Међутим како је време одмицало и како је мој Петар улазио у причу видело се да он тим занатом боље барата него ја. Он је млад човек, а ово је време визуелног, време када сви посматрамо свет другачије, на друштвеним мрежама и на телефонима, тако да је моја одлука да он то режира била одлична јер је Петар дао
визуелну атрактивност филму који у свему личи на велике, скупе америчке филмове, а он је прављен за 100 пута мање новаца“, сматра Ристовски.

Осим визуелног идентитета, највећа вредност филма је прича о људима. Главни протагониста истиче да је реч о филму који је спектакл са душом.

Глумачку екипу поред Лазара Ристовског, чине и млади Милан Колак у лику добровољца Маринка Спасојевића, главну женску улогу тумачи Даница Ристовски у лику Макрене Спасојевић, Александар Вучковић тумачи лик младог регента Александра, дечак Иван Вујић игра Момчила Гаврића, најмлађег официра у Првом светском рату.

„Цела екипа је осетила да се ради нешто ужасно важно, нешто што до сада није рађено, нешто што Србија до сада није имала“, подвукао је Ристовски додајући да се нада да ће то и публика препознати.

Говорећи о мотивима које гледаоци могу да имају да би отишли у биоскоп да погледају остварење Краљ Петар Први, српски уметник истиче да је то дуг према историји.

„Нећу се хвалити, публика ће врло брзо сама видети шта смо ми урадили, то је дуг према историји, нешто што млади људи треба да виде, те јунаке, људе који су оставили своје кости на Церу, на Колубари, у албанским планинама. Филм је пун емоција, а колико је млада публика спремна на емоције не знам, нисам сигуран, надам се да јесте“, закључио је Ристовски.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво