„Очњаку" награда у Стокхолму

Надреална прича о дисфункционалној породици, филм „Очњак" грчког редитеља Јоргоса Лантимоса, победник је фестивала у Стокхолму. Награђени и Едгар Флорес, за најбољу улогу у филму „Безимени", и Моник за улогу насилне мајке у остварењу „Прешз".

Грчки филм „Очњак", редитеља Јоргоса Лантимоса добитник је награде „Златни коњ" на 20. филмском фестивалу у Стокхолму.

Лантмосова „надреална прича о дисфункционалној породици" већ је победила у програму „Известан поглед" у Кану, а награђена је и на фестивалима у Монтреалу и Сарајеву.

Награду за најбољу глумицу добила је Моник, за улогу насилне мајке у америчком филму „Прешз" ("Precious" - у преводу „Драгоцена", реч је о имену главног лика у филму).

Едгар Флорес награђен је за главну мушку улогу у филму „Безимени" (Sin Nombre), редитеља Керија Фукунаге.

Фукунагин филм проглашен је и за најбоље дебитантско остварање, а добитник је и награде критике „Фипресци".

„Сада ће моји професори морати да ми дају добру оцену", нашалио се Фукунага, коме је „Безимени" дипломски рад. Филм је прича о имигрантима из Хондураса који покушавају да стигну у САД.

Публика у Стокхолму наградила је еколошки документарац Луија Психојоса „Залив", који је већ победио на 17 фестивала широм света (добио је највишу оцену публике и на београдском фестивалу „Слободна зона").

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се