Обиље домаћих филмова на 24. ФАФ-у

На овогодишњем Фестивалу ауторског филма, који се одржава од 23. до 30. новембра, публика ће имати прилику да погледа неколико домаћих премијера. Остварења која је гледала публика светских филмских фестивала, први пут ће бити приказана београдској публици на ФАФ-у.

Филм Огњена Главонића Терет своју премијеру имаће у суботу, у 20 часова у Комбанк дворани. Премијерно је приказан на 71. Канском фестивалу у оквиру програма Петнаест дана аутора.

Огњен је за овај филм, који је уједно и његов дипломски рад, добио награду на Кинеском филмском фестивалу за најбољег редитеља, као и на фестивалу у Кошицама, у Словачкој.

Главни глумац Леон Лучев награђен је одличјем „Срце Сарајева“ на Филмском фестивалу у Сарајеву. Још једну награду добио је на Фестивалу „На крају света“ који је одржан на самом истоку Русије.

Радња филма прати Владу, возача камиона, који током НАТО бомбардовања Србије превози товар од Косова до Београда. На свом путовању, среће разне људе и призоре. Влада у почетку не зна и не жели да зна шта је то што превози, али временом, тај товар постаје његов терет.

Домаћи филм Границе, кише, Властимира Судара и Николе Мијовића, после фестивала у Монтреалу, „Рејнденса“ у Лондону, фестивала у Сарајеву, Лесковцу, Нишу и Сомбору, стиже и на Фестивал ауторског филма. Премијера на Фестивалу ће бити у Комбанк дворани, 25. новембра у 20 часова.

Радња је смештена у данас напуштена села на граници Црне Горе и Херцеговине, у близини границе са Хрватском.

Главна јунакиња Јагода стиже из града да посети родбину и спрема испите, а њено присуство доноси промене и наду свима које сретне, разоткривајући све наше свакодневне страхове, предрасуде и нетрпељивост према другачијем.

Филмски фестивал у Венецији је ове године у оквиру 33. Недеље критике приказао филм црногорског редитеља Ивана Салатића Ти имаш ноћ. На Фестивалу ауторског филма ће премијерно бити приказан 26. новембра у 19.30 у Дому омладине Београда.

Филм почиње причом о Сањи која се, након што је напустила брод на којем ради, затиче у лучком граду на Медитерану. Одатле одлази натраг кући, враћајући се познатим улицама у којима полако нестаје све што је волела.

Док радници остају без посла у бродоградилишту, барке прекривене цирадама, разбацане свуда около, остављене су за неке боље дане. Олуја узима један живот, Сањин брат чека ноћ у шуми. Ноћ која може променити све.

Спелеонаут, документарни филм Соње Ђекић ће своју премијеру имати на ФАФ-у.

Филм прати записе из књиге Под каменим небом, која говори о истраживачу који је остварио још увек необорени Гинисов рекорд као једини човек који је провео 463 дана потпуне изолације затворен у пећини. Премијера ће бити одржана 28. новембра у 18 часова у Дому Омладине Београда.

Уочи човековог освајања Месеца у лето 1969. године, 34-годишњи Милутин Вељковић креће на југоисток Србије, са намером да проведе 15 месеци у неуређеној пећини Самар, дугачкој око два километра.

Повезујући се са прадавним прецима, али и истражујући даљине космоса у дезинтегрисаном времену и простору пећине, Милутин трага за нашим способностима и сврхом.

Премијера филма Најлепша земља на свету Желимира Жилника, аутора бројних играних и документарних филмова, пионира у брисању граница између фикције и не-фикције биће одржана у Комбанк дворани 26. новембра у 20 часова.

Филм прати групу младих миграната у Бечу, који се пробијају кроз административне лавиринте провера и стицања статуса и боравка. Гледамо њихове стрепње, међусобна охрабрења и постигнућа – док савладавају језик, показују вештине у својим професијама, бистрину и знање на пријемним испитима за школе и факултете. Филм је, такође, прича о новим и старим другарствима, о осећању слободе у новој средини, без притиска ратних претњи и патријархалних стега фамилије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи