Легендарни филмови и серије из архива РТС од сада у ХД формату

Од 24. новембра на Првом програму РТС-а гледаћемо култне домаће ТВ серије, драме и филмове – дигитално обновљене, у високој резолуцији.

Телевизијски гледаоци ће сваке суботе од 21 час на РТС1 моћи да виде резултате досадашњег рада Радио-телевизије Србије на дигитализацији нашег богатог програмског архива.

Међу садржајима који су до сада дигитално обновљени и рестаурирани су и телевизијски филм Ђорђа Кадијевића Лептирица, Проклетиња - Бранка Плеше, култне серије Више од игре и Салаш у малом риту.

У припреми су и серије Грлом у јагоде, Вук Караџић, Врућ ветар, Невен, Сиви дом, Заборављени и ТВ драма Извињавамо се, много се извињавамо. До сада је дигитализовано око 20 000 наслова, а процес очувања и дигитализације нашег културног наслеђа које чува архив Јавног медијског сервиса трајаће још најмање једну деценију.

У години када прославља шездесет година рада, Радио-телевизија Србије формирала је и Центар за дигитализацију ТВ архива. Симболично, Центар је смештен у зграду РТС-а на Сајму, одакле је пре шест деценија почео да се снима и емитује телевизијски програм у Србији.

Центар обједињује Програмски архив Телевизије Београд, податке из Редакације за историографију, као и дигиталне копије свих материјала које тренутно ствара Радио-телевизија Србије.

Захваљујући средствима које је издвојило Министарство културе и информисања Србије, у току је и процес набавке најсавременије опреме уз помоћ које ће угрожени материјали бити на време сачувани и дигитализовани.

Заменик директора Продукције РТС-а Милош Стојановић напомиње да ће се тако сачувати архива РТС-а у дигиталном облику за будуће генерације.

„Програмски архив је врло велики и чак смо имали и нека гостовања колега из иностранства и сви су се одушевили количином грађе него и садржином материјала који РТС поседује. Наш задатак је у овом тренутку да што више тих материјала дигитализујемо", наводи монтажер Владимир Радовановић.

Преко мултимедијалне платформе РТС Планета и РТС тематских канала ови наслови биће доступни највећем броју корисника.

Прва на програму за емитовање је серија Слом – ТВ драма из три дела која говори о политичкој и психолошкој атмосфери у предвечерје Другог светског рата. Режирао ју је 1979. године Сава Мрмак.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво