И класик Срђана Карановића у дигиталном руху

„Петријин венац", филм Срђана Карановића из 1980. приказује се у новом квалитету слике и тона захваљујући пројекту дигиталне рестаурације „ВИП Кинотека". Снимљен по мотивима књиге Драгослава Михаиловића у продукцији „Центар филма“, класик српске кинематографије остао је упамћен по упечатљивим улогама великана наше глумачке сцене.

Нови живот за Петријин венац и причу о трагичном животном путу неписмене жене са села, протканом трпљењем, самоћом, разочарењем, надањем. Редитељ Срђан Карановић желео је другачији филм од дотадашњих на тему живота сељака у послератној Југославији.

„Ја сам врло искрено, када сам прочитао ту књигу, био врло потресен и учинило ми се да се од ње може направити сјајна серија, што сам понудио Телевизији Београд“, каже редитељ Срђан Карановић и додаје да се тек тада сетио да би од тога могао да сними филм.

Петријин венац, награђен пулским Златним аренама за најбољи филм и најбољу женску улогу, обележила је упечатљива интерпретација Мирјане Карановић, којој је улога чувене Петрије била дебитантска.

„Као да сам првим скоком поставила јако високо ту неку летвицу и после тога сам имала неку обавезу да барем дотле доскочим“, каже просављена српска глумица.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић наглашава да ће Срђан Карановић бити један од оних редитеља који ће до краја године у склопу пројекта „ВИП Кинотека“ имати дигитално рестаурирана своја два филма. "Поред Петријиног венца то ће бити и наредни наслов у оквиру овог пројекта – Мирис пољског цвећа", наводи Пантелић.

Љубавна мелодрама Мирис пољског цвећа, која је 1978. добила награду међународног жирија критике „Фипресци“ у Кану и три златне пулске Арене, у новом руху биће приказана 27. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи