Фестивал турског филма

Београдска публика биће у прилици да погледа нека од најбољих остварења савремене турске кинематографије на фестивалу у биоскопу „Балкан" 11. и 12. децембра.

Едукативни центар „Бејза" у Београду, у сарадњи са биоскопом „Балкан", организује 11. и 12. децембра фестивал турског филма у оквиру кога ће бити приказано пет филмова.

Центар „Бејза", који је основала турска држава да би промовисала учење језика и турску културу, саопштио је да ће фестивалу присуствовати гости из телевизијске куће „Самањолу", директор за међународне односе Фатих Гок и режисер филма „Тајна капија" Реха Јупрем.

Поред тог филма, којим ће се отворити смотра, на програму су још „Бели анђео", „Отац и син", „Момо, моја сестра" и „Мевлана, плес љубави".

Филмови које ће бити приказани припадају најбољим остварењима савремене турске кинематографије, били су веома гледани и овенчани су бројним наградама.

„Тајна капија" је настала као ТВ серија и била је најгледанија серија у Турској. По њој је снимљен филм који је 2002. на филмском фестивалу у Токију освојио прву награду.

„Бели анђео" је 2007. године био најгледанији филм у Турској. На 41. Интернационалном фестивалу у Хјустону освојио је награду за најбољи филм, као и награду за најбољу режију.

На 25. интернационалном филмском фестивалу у Истанбулу филм „Отац и син" освојио је награде за најбољу мушку и најбољу женску улогу. На фестивалу у Нирнбергу освојио је награду за најбољи филм 2006. године и интернационалну награду за најбољу филмску музику.

„Момо, моја сестра", овенчан је са девет награда, пет у категорији за најбољи филм на различитим филмским фестивалима и наградом за најбољу споредну мушку улогу, за режију и посебну награду жирија. Био је и кандидат у категорији за најбољи дечји филм.

На 59. Берлинском филмском фестивалу, „Момо, моја сестра" приказан је у категорији „К плус" и то је први пут да је турски филм уврштен у званични програм овог фестивала.

број коментара 0 Пошаљи коментар