Желимиру Жилнику награда за животно дело

Одлуком Савета Фестивала ауторског филма редитељу Желимиру Жилнику припала је награда за животно дело која ће му бити уручена на отварању фестивала 23. новембра у Комбанк дворани пре пројекције филма „Крадљивци“ јапанског редитеља Хизоказуа Коре-Eде, награђеног Златном палмом у Кану.

На 24. Фестивалу ауторског филма (ФАФ) биће приказан и Жилников нови филм Најлепша земља на свету, док ће у Музеју Кинотеке бити приређена ретроспектива „неопеваног хероја европског филма“, како га је назвао селектор програма Жилникова Интернационала Грег де Кјур.

Де Кјур наглашава да ретроспективи Жилникових филмова одговара баш тај назив, јер је награђени редитељ „уједињујућа симболичка снага за синеасте свих нација и земаља“, додавши да је и „пионир интервенционистичког филма, пионир у брисању граница између фикције и нефикције“ и увек на страни маргинализованих и људи у невољи.

Фестивал ауторског филма, 24. по реду, биће одржан од 23. до 30. новембра, а његов директор Игор Станковић је на конференцији за новинаре истакао да по обиму и квалитету може да буде јубиларни.

Најавио је да ће у главном програму бити приказано 29 филмова, од тога 10 у такмичарској селекцији, у осам биоскопа и 11 дворана, уз богат пратећи програм.

„ФАФ се враћа на свој пут и доживљава своју ренесансу уз велика ауторска имена и младе ауторе који доносе неко ново сутра“, рекао је Станковић.

Уметнички директор Срђан Вучинић је најавио и овога пута филмове награђиване на великим фестивалима, попут већ поменутог Крадљивци, затим Сутон Ласла Немеша.

„Настојали смо да у такмичарском програму прикажемо прве или друге филмове аутора, уз појачање које долази од остварења Ајка Сергеја Дворцевоја и Не занима ме да ли ћемо се уписати у историју као варвари признатог румунског редитеља Раду Жудеа“, рекао је Вучинић.

Најавио је и три филма снимљена у српској продукцији или копродукцији – Терет Огњена Главонића, Ти имаш ноћ Ивана Салатића и Границе, кише Властимира Судара и Николе Мијовића.

Заједничка црта која повезује филмове у главном програму, према његовим речима, јесте другачији поглед на светове било да се ради о високотехнолошки развијеном друштву као што је јапанско или неком прошлом као што је Аустроугарска.

Оперативна директорка Милена Дебељковић најавила је да публику очекује и 11 филмова у програму Bande a part који ће отворити Сликовница Жан Лика Годара, затим 12 остварења у селекцији Храбри Балкан, затим АЦИД, Cinefondation и од ове године „АЦИД Поп“ уз разговоре са ауторима, као и ретроспективу Жака Ривета и мастерклас редитеља Филипа Грандријеа.

ФАФ ће трећи пут бити домаћин програма Фирст филмс фирст који је намењен младим редитељима из Југоисточне Европе који развијају своје прве дугометражне филмове, а тутори ће бити румунски редитељ Кристи Пују и српски сценариста Срђан Кољевић.

Директор Фестивала је констатовао да имају никад више филмова и никад мање пара пошто је изостала подршка Града Београда, тако да је фестивал помогло само Министарство културе и информисања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво