Премијера рестаурираног филма „Петријин венац“

У оквиру пројекта „Вип Кинотека“, у Југословенској кинотеци биће приказан дигитално рестауриран филм „Петријин венац“ редитеља Срђана Карановића у продукцији „Центар филма“.

Класик српске кинематографије, снимљен по истоименом роману Драгослава Михаиловића, остао је запамћен по интерпретацији Мирјане Карановић којој је улога Петрије дебитантска.

Приказ послератног периода у малом рударском месту у Србији веродостојно су представили великани српске филмске сцене међу којима су Павле Вуисић, Бранко Цвејић, Марко Николић, Радмила Живковић, Драган Максимовић, Милош Жутић, Оливера Марковић, Љиљана Крстић, Вељко Мандић и други.

Прича о тешком животу, али и несаломивом духу Петрије испраћена је музиком познатог филмског композитора Зорана Симјановића.

Пројекат „Вип Кинотека“ има за циљ да сачува и заштити остварења која су обележила српску кинематографију, а проглашена су за национално културно добро од великог значаја.

Овим пројектом, који се спроводи у сарадњи Југословенске кинотеке и компаније „Вип мобајл“ и који тренутно обухвата десет филмских остварења, започет је дуго очекивани процес дигиталне рестаурације српског филмског наслеђа.

Две бесплатне пројекција овог филмског остварења из 1980. године заказане су за сутра у 18 и 20.30 у свечаној сали у Узун Мирковој 1.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи