„Краљ Петар Први“ у децембру на великом платну, у фебруару на ТВ екранима

У сусрет премијери филмско-историјског спектакла „Краљ Петар Први“ редитеља Петра Ристовског, представљен је инсерт са најатрактивнијим сценама Церске и Колубарске битке, Албанске голготе и страдања српског народа у Великом рату. Премијера филма насталог по мотивима романа „Чарапе Краља Петра“ Милована Витезовића биће почетком децембра.

Светли тренутак српске историје, Велики рат, у филму Краљ Петар Први представљен је историјски тачно, уз уметничку надградњу кроз снажну ратну атмосферу.

Према речима глумца и продуцента остварења Лазара Ристовског, реч је о великој историјској причи која говори о голготи српског народа и војске, о преласку преко Албаније.

„Са друге стране ово је интимна прича јунака, српског сељака који је у опанцима ушао у рат, а изашао као велики победник“, истакао је Ристовски.

Макрена Спасојевић је аутентичан лик мајке и жене, поносне и стамене којој је ратни вихор опустошио и кућу и душу.

„Чарапе које је исплела сину, а које је он у младалачкој журби заборавио да понесе, као да је једва чекао да крене у рат су симбол њене љубави и енергије, а не само жеље да му у рату буде топло“, оценила је глумица Даница Ристовски.

Њен колега Милан Колак наглашава да су чарапе биле намењене Маринку Спасојевићу, војнику којег тумачи: „Заправо он је једини војник, односно сељак коме је икада један краљ подигао споменик“.

Ратна тематика, важност историјског тренутка, оживљавање лика Краља Петра, младог редитеља није омело да филму да уметнички печат и узвишену емоцију.

„Да покажемо једну људску емоцију између најбољих пријатеља унутар тог ратног вртлога. Са једне стране то су Маринко, Живота и Момчило Гаврић. Са друге стране, хтели смо да покажемо страшне унутрашње ломове Краља Петра који је сваког тренутка на својој души осећао сваку жртву која је пала у том рату“, објаснио је редитељ Петар Ристовски.

Премијера филма је 5. децембра у Центру „Сава“ и Комбанк дворани, а серија од 10 епизода од фебруара на РТС-у.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво