Кански документарац године „Србенка“ на фестивалу „Слободна зона“

На 14. фестивалу ангажованог филма „Слободна зона“ у Београду, премијерно је приказан документарни филм „Србенка“. На овогодишњем Канском фестивалу проглашен је за документарац године, а прича о генерацији рођеној после сукоба на просторима некадашње заједничке државе.

Представа Оливера Фрљића Александра Зец о девојчици српског порекла која је са родитељима убијена у Загребу 1991. године инспирисала је документаристу Небојшу Слијепчевића да камером забележи припреме и пробе у ријечком Хрватском народном казалишту 2014. године.

Филм под именом Србенка покушава да открије шта се догађа са генерацијама рођеним после завршетка сукоба на простору бивше Југославије.

Не би ни настао да у Фрљићевој представи није учествовала 12-годишња Нина, која се током проба суочила са проблемом спознаје идентитета.

Редитељ остварења Небојша Слијепчевић каже да му је Нина рекла, и да је то забележено и у филму, да тачно памти дан када је сазнала да није Хрватица него да је Српкиња, а да се то догодило када је имала само седам година.

„Мене је запрепастило да је дете у тој доби свесно појма нације, а затим ме је још више запрепастила њена реакција. Каже да се због тога расплакала. Већ као дете од седам година је знала или мислила да је нешто криво у тој чињеници да није Хрватица него Српкиња и то ме је заправо заинтригирало као мотив филма“, наводи Слијепчевић.

Према оцени Рајка Петровића, директора фестивала „Слободна зона“, остварење Србенка заправо најбоље осликава програмску политику фестивала: „Актуелност овог филма негде, пре свега, почива на чињеници да живимо у свету у коме десни популизам расте, где се нетрпељивост подиже на једну изразито високу меру и он постаје јако актуелан и важан да га представимо публици у Србији“.

Добро пробраним ангажованим филмовима са свих меридијана, овогодишња „Слободна зона“ прати и мигрантске приче са Блиског истока, Северне и Јужне Америке.

У програму има и филмова који се баве културом сећања, као и остварења која брзо реагују на актуелни политички и социјални тренутак у данашњем свету.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво