„Дуго путовање у рат“, који су узроци Великог рата?

Која је била позадина избијања Првог светског рата. Да ли је узрок почетка Великог рата немачко-аустријски продор на исток, да ли су Србија и Русија криве или је нешто треће по среди, истраживао је сценариста и редитељ Милош Шкундрић у документарном остварењу „Дуго путовање у рат“.

Документарац Дуго путовање у рат анализира узроке Првог светског рата као и планирање сукоба много пре Сарајевског атентата, а емитоваће се од 21. час на нашем Првом програму.

Шта вас је навело да радите на филму који се бави узроцима почетка Великог рата?

Сто година постоји та непрекидна полемика око узрока Великог рата. Ко је почео, због чега... Ту постоје две основне струје. Једна каже да су Немачка и Аустрија планирале тај свој продор ка истоку, а друга да су Србија и Русија криве за Први светски рат преко Сарајевског атентата. Оно што сам ја нашао, истражујући током рада на овом филму, је да заправо ни једна од тих теза није тачна.

Ви сте консултовали најеминентније историчаре из оних европских земаља који најбоље могу да разумеју узроке за почетак Великог рата.

Свако од њих је уско стручан за поједини део историје или за поједину биографију или историјске токове. Тако да је свако давао одговоре из његове експертизе и ја сам онда направио један синтетички приступ.

Филм је углавном на енглеском језику, значи ли то да је већ предодређен за инострано филмско тржиште?

Могао би одлично да кореспондира са европском и светском публиком. На жалост, може да буде приказан само на фестивалима, због тога што нисмо имали довољно буџета да откупимо телевизијска и остала права која би могла да помогну да филм дође до масовне публике.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво