Почела 14. „Слободна зона“

Пројекцијом филма „Лето“ Кирила Серебреникова у пуној великој сали Комбанк дворане, синоћ је почео 14. Филмски фестивал „Слободна зона“, у оквиру којег ће до 12. новембра, у девет биоскопских сала у Београду, Новом Саду и Нишу, бити приказано 50 филмова, од тога 40 националних премијера.

Фестивал је отворио повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, који је рекао да приводи крају 14 година дуг посао на успостављању једне државне институције која ће бити грађанима потребна, а то је институција повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

„'Слободна зона' такође 14 година ради сличан посао – бори се за људска права, на двоструко препознатљив начин. Прво не бирајући атрактивне теме, већ сучељавајући се са са горућим темама из сфере људских права – почев од различитих облика неслобода до застрашујућег раста десног популизма, а с друге стране 'Зона' нас суочава са документима што је драгоцено у време у коме живимо и за које је карактеристично лансирање неистина, дезинформација, лажи, у време у коме се покушава са креирањем виртуелног света“, истакао је Шабић.

Говорећи о садржају Декларације о правима човека и грађанина из 1789. године, Шабић је истакао да у њеној преамбули пише: „Ми представници француског народа, уверени у то да је непознавање, немар и презир према људским правима, извор свих јавних зала и покварености влада, решили смо да потпишемо ову декларацију да би је сви имали пред очима – људи да би били свесни темеља своје слободе, судије да би били свесни темеља своје обавезе и власт да би била свесна смисла свог постојања“.

„Два и по века касније много људи, посебно из ове последње категорије, није у стању да разуме ову страшно једноставну истину и ствар је свих нас, који желимо да поштујемо друге људе и који имамо потребу за самопоштовање, да их стално на ту истину подсећамо и мислим да 'Слободна зона' то чини на јако добар начин“, рекао је Шабић.

Публику је путем видео-поруке поздравио глумац Тео Ју, који тумачи главну улогу у филму Лето и који је изразио уверење да ће им се филм допасти јер је, како је нагласио, сјајан.

„Жао ми је што вечерас нисам могао да присуствујем отварању због обавеза око снимања. Шаљем вам пуно љубави из Кореје“, рекао је Ју.

Директор фестивала и коселектор међународне селекције Рајко Петровић најавио је ангажоване филмове из целог света, документарне и игране, а коселекторка Бранка Павловић је подсетила да филмови „Слободне зоне“ увек инспиришу на размишљање и акцију.

„Кен Лоуч је једном приликом рекао да сви који се баве филмом имају само једну обавезу - обавезу према истини, а јунак једног од филмова из овогодишње селекције каже: 'Никад немој престати да постављаш питања'. То и вама желим“, поручила је Павловићева.

Најбољи ангажовани филм у међународној селекцији изабраће жири који чине директорка Међународног фестивала људских права у Нирнбергу Андреа Кун, хрватски редитељ Огњен Свиличић и новинар и писац Драган Јовићевић.

О најбољем ангажованом филму у регионалној селекцији и о награди „Хјуман рајтс“ одлучиваће координатор међународног програма Мувиз дет метер Ерик ван де Гисен из Холандије, хрватска редитељка Ева Краљевић и редитељ Драган фон Петровић.

Биће додељене и награда за најбољи филм у селекцији 14 плус и награда публике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара