„Краљ Петар Први“, оживљавање јуначке историје

Ратна драма „Заспанка за војнике“, редитеља Предрага Антонијевића, сутра ће премијерно бити приказана у оквиру програма званичног државног обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата. Почетком децембра премијера још једног филма који се бави тим периодом српске историје – „Краљ Петар Први“.

Прича о чувеним вуненим чарапама у којима је краљ Петар Први Карађорђевић умро, преточена у филм, снимана је по ромаму Милована Витезовића.

Прати мајку Макрену Спасојевић која је стигла српску војску када се повлачила кроз Албанију, носећи кошуљу и чарапе за свог сина војника. Да оживи део српске историје који је био заборављен када је реч о филму, за младог редитеља била је велика одговорност и изазов.

„Како сам даље истраживао ишао кроз причу, тако сам све више осећао велику одговорност која је препуштена и мени и Лази и некако покушао да то што осећам пренесем на целу екипу како бисмо створили заједничку енергију и заиста на један патриотски начин приступили сниману овог филма“, каже редитељ Петар Ристовски.

Филм Краљ Петар Први посвета је онима који су остали на Церу, Кајмакчалану, Мачковом камену, на албанским планинама и Солунском фронту. Због реконструкције епохе продукционо је био веома захтеван.

„Вратити време сто година уназад и једној соби је компликовано, а камоли да се врати цео један рат... Ово је нека врста пионирског подухвата јер ми смо на неки начин пробили лед, сад знамо где су ти терени, амбијенти“, истиче редитељ.

Поред звучних глумачких имена предвођених Лазаром Ристовским који је оживео слојевиту личност, ратника, политичара, интелектуалца краља Петра, овај филм дао је шансу плејади младих нових лица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво