„Корени“, како политика утиче и разара породицу

Оно што одликује велику литературу јесте што је актуелна у сваком времену. Бићемо сведоци како политика утиче и разара породицу, рекла је Слобода Мићаловић у Дневнику, поводом почетка емитовања „Корена“ на РТС-у, додајући да је био велики изазов снимити овакву серију.

Какви су били односи у породици, политички сукоби, друштвени положај жена у Србији крајем прошлог века, гледаоци РТС-а ће моћи да виде у екранизацији романа Корени Добрице Ћосића, која ће бити приказивана сваке недеље од 20 часова на Првом програму.

Какав је изазов играти јуњакињу која симболизује жену у Србији последњих деценија 19. века?

Мислим да је изазов снимити нешто овако. Пресрећна сам што је РТС поново показао да има слуха за своје гледаоце и да негује своју публику. Сматрам да нам је литература коју смо успели да обрадимо јако потребна, да бисмо се запитали и вратили коренима.

Колико ова прича кореспондира са данашњим временом? „Корени“ обједињују више мотива - положај жене у друштву, породицу, политичке сукобе.

Бићемо сведоци како политика утиче и разара породицу. Пратићемо две приче, а мој лик припада једној од њих – кући Катића. Симка, коју тумачим, за мене је заиста била велики изазов. Она је присиљена да што пре роди. Насупрот нечему што треба природно да се деси, Симка мора то да уради што пре не би ли спасила ту кућу, саму себе и лозу Катића.

Симка се одлучује на један врло радикалан потез, који сматрам врло мудрим и храбрим и ту тајну коју је као херој однела у гроб.

Колико је одличан текст инспирисао глумачку екипу да дочара ту епоху и српско село из 19. века?

Овако добар текст захтева да има и добру глумачку екипу, која ће то успети да изнесе. Свако је урадио фантастичан посао, пре свега редитељ Иван Живковић који нас је водио.

Занимљиво је да се прича свих нас тицала, јер је свако од нас у породици или ближој околини чуо приче какве ће гледаоци видети у Коренима. Оно што одликује велику литературу јесте што је актуелна у сваком времену.

Да ли екранизација „Корена“ значи да гледаоци могу да постану нови читаоци Ћосићевог дела, због којег је он био први лауреат „Нинове“ награде?

Волела бих да ова серија буде почетак тога да се вратимо књигама Добрице Ћосића. Једна ствар је када читате књигу, а друга када се тај роман прилагоди серији.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи