„Грозница Феранте“, прича о мистериозној италијанској књижевници

У оквиру Недеље италијанског језика, Италијански културни центар, издавачка кућа Бука и дистрибутерска кућа „Фајв старс“ вечерас и у наредна два дана организују пројекције филма „Грозница Феранте“.

То је документарац о аутору Напуљске тетралогије, особи скривеног идентитета коју књижевни критичари сматрају најзначајнијим савременим италијанским писцем, чије су књиге продате у више од пет милиона примерака широм света. Приказивању филма у Београду, Суботици и Новом Саду присуствоваће и редитељ филма Ђакомо Дурзи.

Филм Грозница Феранте бави се разоткривањем тајне успеха Елене Феранте код читалаца широм света. У њему говоре издавачи, они који су донекле заслужни за њен успех, преводиоци, али и писци који су са Еленом Феранте, не знајући ко је она, били и у најужем избору за важне књижевне награде или са њом били у преписци. Међу њима су и Џонатан Френзен и Роберто Савијано.

Идентитет Елене Феранте је у самој Напуљској тетралогији. Она је особа која размишља о себи и свом животу, али и о другима огледајући се у својој најбољој пријатељици од њиховог детињства педесетих година прошлог века до зрелог доба.

У књигама је снажна и искрена, не само лична исповест, већ и слојевита прича о трансформацији Италијанке и италијанске породице.

„Овде имамо друштвене теме, филозофију, имамо једну епоху врло интересантну у Италији, али имамо и вечне теме ко сам ја, ко је онај други, како се развијам, да ли је страст за животом неутажива као што јесте у овој књизи. Ова књига говори о неким и даље важним и актуелним темама о насиљу, о прихватњу себе о бацању стега и окова са себе и оно што је најважније говори о томе како прихватити то сопство“, објашњава Ана Вучковић, писац и новинар Радио Београда 2.

Намера Елене Феранте била је и остала да ако објави књигу то учини само да би се она читала. Само то је занима.

„Ми смо се одлучили управо за документарац зато што он на изврстан начин представља и италијански језик и италијанску савремену књижевност и морам да кажем да је Феранте, ма ко она да је, велика списатељица и њен италијански је један изузетан италијански“, истиче Давиде Скалмани, директор Италијанског института за културу.

Магазин Тајм 2016. године прогласио је Елену Феранте за једну од 100 најутицајнијих особа на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво