До 3. новембра у Кинотеци фестивал Бергманових филмова

Пројекцијом филма „Сарабанд“, последњег који је режирао Ингмар Бергман, синоћ је у Југословенској кинотеци отворен фестивал посвећен чувеном шведском редитељу, продуценту и сценаристи.

Поводом стогодишњице његовог рођења, Амбасада Шведске са партнерима учествује у највећој међународној манифестацији организованој у част једног филмског аутора.

„Ингмар Бергман је несумњиво био један од најпознатијих Швеђана. Организација стогодишњег јубилеја његовог рођења није нужност, него жеља и обавеза, јер нам то даје шансу да Бергмана изнова представимо и новим генерацијама филмских љубитеља. Само на тај начин они могу да сазнају нешто о том шведском редитељу који је у својим филмовима рушио табуе и приказивао душу човека у најогољенијем издању, онако како их је он видео“, рекао је отварајући фестивал амбасадор Шведске Јан Лундин.

До 3. новембра биће приказано још седам Бергманових филмова, позоришних представа, панел-дискусија и креативних радионица у његову част.

„Драго ми је што је Кинотека домаћин фестивала посвећеног Бергману. Посетиоци ће имати прилику да виде рестауриране филмове изузетног квалитета. Програм нису само филмске пројекције, него и округли столови, а већ у понедељак биће округли сто посвећен музици у Бергмановим филмовима“, рекао је управник Музеја Југословенске кинотеке Марјан Вујовић.

Гошћа фестивала је Марет Коскинен, професорка филмских студија Универзитета у Стокхолму, која је део свог рада посветила проучавању Бергмана и важи за једног од највећих познавалаца његовог уметничког опуса.

„Не остајете исти целог живота, постоји еволуција и то је тачно, како у Бергмановом раду, тако и у публици. Ако сте гледали његове филмове пре 20 година и сада, нећете их доживети на исти начин, јер сте се у међувремену догодили ви сами“, рекла је Марет Коскинен.

Фестивал је организовала Амбасада Шведске у сарадњи са Шведским институтом, Југословенском кинотеком, КЦ „Град“, "Eho Animato", "G12 HUB" i "M.A.M.M.A Production".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара