Нови живот за филмске студије на Кошутњаку

Наредних пет година „Авала студиос“ са чешким руководством и капиталом уложиће 50 милиона евра у обнову студијског комплекса на Кошутњаку и у изградњу нових студија. Модерни студији могли би Србији донети најмање 120 милиона евра промета годишње – четири пута више у односу на претходну годину. Државни подстицаји који омогућавају повраћај четвртине уложених средстава, омогућили су да будемо конкурентни са земљама региона.

Због богате традиције српске филмске индустрије, квалитетних кадрова и изузетних локација, Чеси су изабрали да инвестирају у Србију. Градња и реновирање почињу за неколико месеци, а запослиће 250 домаћих радника. Очекују да цео пројекат буде готов 2023. године.

„План је да се изгради укупно више од 11.000 квадратних метара студија и пратећи објекти. Укупно цео објекат би требао по завршетку да има више од 50.000 квадратних метара, не само студија него и пратећих објеката", најављује Петер Дајко, генерални директор „Авала студиос“.

Са изградњом студија долазе нови, не само филмски послови и радна места: издавање некретнина, филмске расвете и камера, постпродукција.

„Последњи велики пројект сниман у Прагу био је филм Карниваро у продукцији ‘Амазона' са Орландо Блумом, и они су потрошили 60 милиона евра за шест месеци. На пројекту је радило 900 људи а само 5-10 одсто било је странаца, остало су били Чеси", напомиње Владимир Куба, директор развоја „Авала студиос“.

Инвестиција у нове филмске студије кључна је за српску кинематографију. То је и основни услов да озбиљни страни продуценти снимају филмове и серије у Србији.

„На тај начин би се запослиле многе моје колеге филмски радници, глумци, аутори, и били би у прилици да сарађују са великим бројем страних аутора, да стичу нека нова искуства и да зараде и да на тај начин допринесу озбиљном повратку наше кинематографије на Европску и на светску сцену", сматра Драган Ивановић, филмски продуцент „Бандур филм".

Очекује се да ће сцене из филмова сниманих у Србији привући туристе из целог света, а процена је да ће у тим студијима радити више од 3.000 филмских стручњака из Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи