„Сенке над Балканом“ најбоља серија претходне сезоне

Телевизијска серија „Сенке над Балканом“ Драгана Бјелогрлића освојила је седам награда „Златна антена“ од 12 категорија 8. Фестивала домаћих играних серија - ФЕДИС, саопштили су организатори.

Сенке над Балканом добиле су „Златну антену“ за најбољу и најгледанију серију, најбољу режију, костим, фотографију и музику, а глумца Милица Гојковић добила је награду за најбољу женску епизодну улогу.

Глумац Марко Јанкетић добио је награду „Љубиша Самарџић“ за најбољу главну мушку улогу остварену у серији Убице мог оца 2, Анита Манчић за најбољу главну женску улогу у серији Пси лају ветар носи, за коју је награђен и монтажер Стеван Марић.

Милан Марић добитник је „Златне антене“ за најбољу мушку епизодну улогу младог Вукана у серији Немањићи, а Наташа Дракулић за сценарио Убице мог оца 2.

Јана Милић и Зоран Пајић проглашени су за најпопуларнији глумачки пар, а Конак код Хилмије је најпопуларнија серија из региона.

Глумици Мири Бањац додељена је „Златна антена“ за свеукупан допринос домаћој ТВ продукцији.

На пaнелу, који је модерирао председник „Колор прес група" Роберт Чобан, учествовали су глумац Иван Бекјарев, редитељ и одговорни уредник Драмског и домаћег серијског програма РТС-а Марко Новаковић, маркетинг менаџер „Фокс нетворк“ групе Марко Дацић, извршни уредник часописа Серије + Миљан Танић и уредник магазина ТВ новеле Стефан Златковић.

Сенке над Балканом промениле жанровску слику Србије

Учесници панела су се дотакли и чињенице да глумци и редитељи не добијају никакву надокнаду од репризирања серија и филмова, за разлику од композитора и музичара који се се изборили за наплату ауторских права, као и теме финансирања серија.

Новаковић каже да РТС располаже одређеним буџетом који се распоређује по пројектима, али и да све више раде копродукције попут серије о Тину Ујевићу коју су снимили са ХРТ-ом.

„То нам је показало да њихове четири епизоде играно-документарног програма коштају колико наших 10 епизода игране серије, али и њихов прилив од претплате је већи него наш", рекао је Новаковић, поносан на серије Сенке над Балканом и Убице мога оца, које су промениле „жанровску слику Србије“.

Рекао је да настоје да понуде разноврсност жанрова, баланс између епохе и савременог доба, урбаног и руралног, брину и о млађим генерацијама, те тако је ових дана почело емитовање нове серије Јутро ће променити све, а за још млађе снима се Моја генерација.

Бекјарев је констатовао да серије данас у доброј мери конкуришу филму, да „оне лако улазе у народ“ и похвалио РТС због репризирања серија због којег је често критикован.

„Најбољи начин да нове генерације сазнају шта је било пре њих јесте управо да погледају старе и квалитетне серије. Жао ми је што, рецимо, дуго није репризирана , која је мени променила каријеру и живот, Бањица“, рекао је Бекјарев.

Примећује и да су се серије некада, када је „о њима одлучивао труст мозгова од Милована Витезовића, Саве Мрмка, Слободана Стојановића па на даље“, рађене много студиозније, озбиљније и биле су квалитетније.

„Данас се једна епизода сними за дан. Не може тако. Ја сам прошле године, када сам био у жирију нишког фестивала, рекао на конференцији за новинаре да када бисмо избацили из једног филма сваку реченицу у којој је псовка, остало би нам 15 минута од филма. Проблем је што је улични језик ушао у сценски“, рекао је Бекјарев.

Танић пак каже да га управо језик одбија од домаћих серија, јер „Бекјарев је за њега и даље Курчубић из серије Бољи живот", док данас само гледа „глумце који глуме“.

„Погледајте Славка Штимца у серији Убице мога оца у улози форензичара. Глумци на западу проведу неколико месеци са људима који раде тај посао, док Штимац декламују текст", приметио је Танић.

Поменуо и поједине гафове који су му засметали у серији Немањићи, али је констатовао и да је текст, па и серија много боља када има литерални предложак о чему сведочи чак и глобално популарна Игра престола.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво