Победник Берлинала отвара Гете фест у Београду

Пројекцијом филма „Не додируј ме“ Адине Пинитили, радикалног остварења које је тријумфовало на Берлиналу и изазвало контроверзе у Немачкој, 11. октобра у Културном центру Београда биће отворен Фестивал савременог немачког филма Гете Фест.

Уредник филмског програма Културног центра Београда, редитељ Стефан Арсенијевић напоменуо је да је Гете фест једна од најпосећенијих и најуспешнијих манифестација у биоскопу КЦБ.

„Публика ће имати прилику да види узбудљиве и разноврсне филмове настале прошле године у Немачкој. Програм Гете феста чине награђивани филмови на великим светским фестивалима, од оставрења најважнијих светских редитеља, па све до филмова за младе и неких сјајних биографских филмова“, нагласио је Арсенијевић.

Из репертора фестивала Арсенијевић је посебно издвојио Дело без аутора, нови филм оскаровца Флоријана Хенкела.

„Ту је и мени посебно драг филм Манифесто у којем холивудска звезда Кејт Бланчет изводи 12 манифеста који су најзначајнија у историји уметности и политике. Филм је прво приказан као галеријска инсталација, па је тек онда претворен у кинематографско оставрење. Тај филм преиспитује флуидне границе између филмске, ликовне и визуелне уметности“, објаснио је Арсенијевић.

Директор Гете института у Београду Франк Бауман нагласио је да заједничка нит која повезује оставарења на фестивалу питање Шта је заправо нормално у данашњем свету.

„Филмови показују шта значи одустати од норме, шта је норма и ко уопште одлучује о томе. Као и претходних година, намера нам је да у Београду прикажемо најбоље из новије немачке продукције. Филмови такође показују подељеност немачког друштва, свеједно да ли се та подела односи на Исток и Запад, богате и сиромашне или на Немце и мигранте“, рекао је Бауман.

Гете фест ће имати своје издање и у Новом Саду, у тамошњем Културном центру од 18. до 24. октобра. Публика у Нишу имаће прилику да види филмове из новије немачке продукције од 25. до 30. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи