Сутра почиње 15. „Балканима“

Европски фестивал анимираног филма „Балканима“, 15. по реду, почиње сутра у Дому културе „Студентски град“, а до 6. октобра биће приказано преко 160 анимираних филмова из више од 25 земаља.

Сваког дана такмичарски програм отвориће по један анимирани филм из домаће продукције, изузев трећег дана који ће започети филмом III пољске ауторке Марте Пајек.

На „Балканими" ће бити приказана три српска остварења: Музичке трауме - редитеља Милоша Томића, анимирани филм Ехо - Борише Симовића и Косте Ракићевића, као и Непутовања - Николе Мајдака млађег и Ане Недељковић.

Од награђиваних аутора из региона, у такмичарском програму су и словеначки филм The Box - Душана Кастелице, који је пре две године био члан жирија „Балканиме“ и Бициклисти, хрватског аутора Вељка Поповића који је награђен у Анесију.

У студентском такмичарском програму биће приказана 44 анимирана филма, од тога четири која су настала као дипломски и мастер радови студената Факултета примењених уметности.

Планирани су и ревијални програми – „Панорама европског анимираног филма“ и „Панорама балканског анимираног филма“.

Публика ће први пут моћи да присуствује делу ревијалног програма у оквиру ког ће се пројектовати анимирани видео спотови.

Међународни жири за главни такмичарски програм радиће у саставу: Себастиан Спарер (Француска), Димитрије Војнов (Србија) и Мартина Мештровић (Словенија).

Студентски програм оцењиваће жири који чине Катрин Новаковић (Хрватска), Војин Васовић (Србија) и Жарко Иванов (Македонија).

Од ове године биће додељивана и награда за најбољи српски анимирани филм, а у конкуренцију улазе остварења из свих категорија (ауторски, студентски и анимирани спотови).

Планирано је да награду за најбољи домаћи филм сваке године додељује по један инострани члан жирија, а ове године ту част ће имати хрватски теоретичар анимираног филма Никица Гилић.

Одлуку од најбољем дечјем филму донеће жири састављен од петоро деце која похађају радионицу за анимирани филм у ДКЦБ.

У оквиру пратећег програма Паола Бристот представиће савремену италијанску анимацију, Себастиан Спарер приказаће награђене анимиране филмове са Анеси фестивала, драматург Димитрије Војнов одржаће предавање „Речи нису довољне - сценарио за анимирани филм“, а Никица Гилић „Што након Загребачке школе цртаног филма?“.

Предвиђене су и пројекције дебитантских филмова младих аниматора из централне и источне Евопе, мастерклас Павла Зелића о писању сценарија за анимирани филм, а на „Кафи са ауторима“ домаћи и гостујући ствараоци представиће своје садашње и будуће филмове.

Улаз на све програме је бесплатан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво