Завршен 11. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије

Свечаном доделом награда и представом „Клаустрофобична комедија“ Звездара театра завршен 11. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије – ЛИФФЕ.

Владимир Блажевски, редитељ филма Година мајмуна, добитник је главне награде - Гран-прија „Живојин Жика Павловић“ за најбољу режију.

Међу награђенима су и Јанез Бургер (за режију филма Иван), Хана Слак (за остварење Рудар), Дејан Зечевић (Изгредници), Коста Ристић (Бандити у потрази за мамом).

Златни лешник за најбољу женску улогу деле Наташа Дорчић, Ксенија Маринковић и Дорис Шарић-Кукуљица (Лада Каменски). Међу глумцима најбољи је био Драган Бјелогрлић (Јужни ветар).

Награда за најбољу продукцију отишла је у руке Милоша Аврамовића за продукцију филма Јужни ветар.

Фестивал је свечано затворен обраћањем познатог црногорског филмског и ТВ редитеља Бранка Балетића.

„Две награде су отишле у Словенију, једна иде у Македонију, фантастичне глумице које су се вечерас јавиле путем видео-линка носе награду у Загреб. Свака част и тако треба радити. То није из трговачких разлога, већ оно што је добро треба наградити. Уместо затварања позивам вас да помогнете овим људима да у понедељак ујутру покрену припреме за 12. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије“, рекао је Балетић.

Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра истакла је да ће се центар трудити да из године у годину све буде „још гламурозније, богатије и лепше, али оно за шта није потребан новац је дух, дружење и позитивна енергија, која се осетила претходних дана“.

Уметнички директор фестивала, редитељ Дарко Бајић, сумирао је овогодишње издање речима: „Гледајући све ове филмове, уз Милана Шпичека, који ми је помогао у селекцији, дошао сам до закључка да увек по завршетку фестивала остаје жал за нечим што је још могло да се истакне. Иако су неки филмови добили награде, а други не, увек остаје једно добро осећање да је свих 15 филмова имало један свој крик и жељу да покаже и каже једно ауторско мишљење и да се избори за гледаоце. Ја свим филмовима жeлим и мислим да ће они имати успех и на другим фестивалима“.

ЛИФФЕ је познат по великом броју еминентних гостију из света филма који у току фестивала посете Лесковац. Ове године међу њима су били Слободан Шијан, Аница Добра, Марија Бергам, Милош Аврамовић, Мима Караџић, Андрија Кузмановић, Миодраг Радоњић, Гјорче Ставрески, Иван Стефановић, Андро Мартиновић, Бранко Балетић, Коста Ристић, Хана Слак, Владимир Блажевски, Дејан Зечевић, Јасмин Дудаковић.

Фестивал је одржан од 18. до 22. септембра на више локација у Лесковцу, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Града Лесковца и Министарства културе и информисања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво